prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prijateljstvo bez granica

Učenici Osnovne škole „Dr. Franjo Tuđman” iz Belog Manastira koji njeguju mađarski jezik su otputovali u Republiku Mađarsku. U Mohaču su posjetili prijatelje koji uče hrvatski jezik u OŠ Széchenyi.

Dočekale su ih ravnateljice Cseténé May Zsuzsanna i Józsi Anita, nastavnica Baracz Marija i učiteljica Erdélyiné Jandrók Anita. Druženje je počelo s predstavljanjem manifestacije Busójárás. Nastavnica Marija im je predstavila tko su strašne buše, lipe buše i jankele. Ispričala je i legendu o tome kako su Turci istjerani baš uz pomoć buša. Ovaj kratak uvod je bio od velike važnosti jer mnogi učenici nisu upoznati što buše predstavljaju kao i zašto im se pridonosi toliko pažnje.

Nakon toga su pogledali kulturni program u kojem su učestvovala djeca iz vrtića i škole, učenika koje je pripremala učiteljica Anita. Nastupali su učenici koji su školu posjetili u listopadu 2023. godine. Druženje učenika se nastavilo u razredu, zajedničkim rješavanjem kviza o bušama i običajima. Ovdje su svi učenici imali priliku pričati na hrvatskom ili mađarskom jeziku. Pružila im se prilika da obnove prijateljstva i da kroz suradnički razgovor ostvare komunikaciju.

Poslije ručka su otišli u Muzej buša. Tu su između ostalog imali prilike isprobati glasnoću velikih čegrtaljki i virtualno zaveslati Dunavom. Nakon muzeja su se ukrasili šarenim vrpcama te su se kao jankele pridružili povorci i to na kočiji. Lijepo vrijeme ih je služilo pa je sve izgledalo kao doček proljeća a ne ispraćaj zime. Na kraju povorke su proučili mađarske proizvode na policama jedne trgovine te odabrali ono što im se dopalo. Vrativši se u školu već ih je dočekao postavljen stol sa slasticama koje su za priredili roditelji učenika domaćina. Oprostili su se jedni od drugih s obećanjem da će se ponovno vidjeti u listopadu. U Beli Manastir su se vratili s punom torbom divnih uspomena i utisaka.