prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Primjer dobre prakse – Pedagoški komplet – Vođene ture

Novonastala e-knjiga, pedagoški komplet, razvijena je u okviru dvogodišnjeg Erasmus+ projekta ”Guide the Guide!” (G2G) – školskog partnerstva kojeg je provela Srednja škola Bedekovčina u suradnji sa četiri europske škole; glavni koordinator Colegiul Economic “Pintea Viteazul” iz Cavnica, iz Rumunjske te škole iz Italije, Portugala i Španjolske.

Projektna ideja nastala je na temelju potrebe za poboljšanjem kvalitete i učinkovitosti obrazovanja korištenjem vođenih obilazaka muzeja i gradova kao obrazovnih alata koji angažiraju učenike na kreativan i inovativan način.

U konačnici, projekt je uspio povećati korištenje vođenih obilazaka muzeja i gradova kao integrativno/komplementarnog obrazovnog sredstva.
Komplet se sastoji od 15 inovativnih i interaktivnih modela vođenih obilazaka, predloženih od strane partnerskih škola: 10 vođenih obilazaka muzeja s raznim specifičnostima (umjetnost, povijest, etnografija, znanost)
5 obilazaka grada/mjesta s vodičem.

Sve ture osmišljene su korištenjem atraktivnih metoda, poput escape rooma, potrage za blagom, otkriće temeljeno na misiji, izazov s lutkom, proširena/virtualna stvarnost, proširena stvarnost, neformalno učenje, dramske tehnike itd. i digitalni alati kao što su QR kodovi, videozapisi, online igre ili upitnici zadovoljstva/evaluacije. Sve ture testirane su na lokalnoj i međunarodnoj razini te nakon testiranja naknadno unaprijeđene.

Komplet je popraćen virtualnim multidisciplinarnim muzejom koji uključuje sve resurse i vizualne materijale pripremljene za obilaske (prezentacije, video zapise, online igre, relevantne fotografije).

Konačni rezultat, e-knjiga sadrži niz inovativnih metoda, fokusirana je na povećanje korelacije između učenika i teorijskih znanja i sadržaja prezentirane tijekom vodstva bilo kroz muzejske postave ili kroz gradove/mjesta aktivnim angažmanom učenika.

Rezultat je projekta izuzetno koristan za nastavnika, za jačanje njihovih svakodnevnih metoda poučavanja koje koriste u nastavi, ali i za muzejske vodiče koji također mogu dobiti inspiraciju za zanimljivija vodstva te je velik broj muzeja koji su surađivali s školama u projektu naše nove ture uvrstio u svoju stalnu ponudu n što smo izuzetno ponosni.

U okviru projekta Srednja škola Bedekovčina je tijekom domaćinstva u svibnju 2022. zajedno s partnerima testirala nove interaktivne ture: tri escape sobe izrađene u suradnji s Muzejom grada Pregrade, interaktivnu turu kreiranu uz suradnju s muzejom Dvor Trakošćan te biciklističku turu s praktičnim zadacima u Bedekovčini.

Kako biste pristupili e-knjizi slijedite poveznicu: Vođene ture/Guided Tours

Autorice: Daniela Usmiani, Claudia Stoica