prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pripremanje djeteta na samostalnost (prvi dio)

Na djetetovoj je samostalnosti potrebno raditi od najranije dobi. U početku dijete pokazuje da je samostalno u pospremanju igračaka, svoje sobe ili kutka za igranje, odlaganja suđa u sudoper i dr. Dijete također pokazuje samostalnost u prihvaćanju i provođenju pravila koja su uspostavljena između njega i roditelja te na taj način gradi svoju samostalnost, ali i povjerenje roditelja. 

Današnjim se generacijama roditelja čini kako su oni kao djeca bili puno više samostalniji i kako su se određene stvari vezane za školu i dom podrazumijevale bez previše napomena, uputa i navođenja njihovih roditelja. Nažalost, danas okolina više nije toliko sigurna za djecu kao što je nekada bila i time je roditeljima znatno teže odrediti kada je vrijeme da njihovo dijete postane samostalno. Svakodnevnica u kojoj djeca danas žive nepredvidiva je i ponekada se čini kako različitih vrsta opasnosti ima sve više i da ih je gotovo nemoguće kontrolirati.

Međutim, bez obzira na sve što se događa oko nas, djecu je ipak potrebno pripremiti na samostalne aktivnosti primjerene njegovoj dobi.

Samostalni odlazak u školu i na izvannastavne aktivnosti

Ceste nikada nisu bilo sigurno mjesto za djecu, a danas još više nego prije ako u obzir uzmemo nesreće o kojima svakodnevno čitamo u novinama. Ako živite u blizini škole koju dijete pohađa, ono bi već od drugog ili trećeg razreda razredne nastavne trebalo ići samo u školu. Prelazak preko ceste, zebra i kako semafori rade, sve je to potrebno naučiti i svladati prije nego li se odlučite na korak u kojem dijete više nećete pratiti u školu. Ako živite na većoj udaljenosti od škole ili aktivnosti koje dijete pohađa i ako imate automobil u kućanstvu, odvezite ili ga otpratite do potrebnog odredišta. Ako idete pješice, tražite dijete da vam opisuje radnje koje je potrebno izvršiti da bi se sigurno stiglo na željeno mjesto. Dijete koje samo ide u školu i svoje aktivnosti također mora biti upoznato ne samo s pravilima na cesti i ulici, već i pravilima o izbjegavanju razgovora s nepoznatim osobama. Uvijek provjerite je li sigurno stiglo kući, ali kada je vani ružno vrijeme, zima i kada su dani kraći, dođite po dijete.

Samostalno učenje

Samostalno je učenje važan korak u odrastanju svakog djeteta i ono bi se trebalo primjenjivati od prvog razreda razredne nastave. Postoje učenici koji još u srednjoj školi uče uz pomoć roditelja ili tutora. Pod time se ne podrazumijevaju instrukcije iz određenog predmeta kao pomoć pri učenju ili kada dijete ne razumije ili je u zaostatku s gradivom. Samostalnost u učenju gradi se prvenstveno samostalnom izradom domaćih zadaća ili nekih drugih zadataka za školu ili za izvanškolske aktivnosti ako dijete pohađa muzičku školu i uči strane jezike. Roditelj je u ovom procesu potpora i u početku može provjeravati je li dijete sve zadatke dobro napravilo, upozoriti ako je došlo do pogreške, provjeriti razumije li ono što uči i ima li možda poteškoće u razumijevanju određenih dijelova gradiva. Ako se dijete previše oslanja na roditeljsku pomoć ili ako roditelj želi imati potpunu kontrolu nad učenjem i svladavanjem gradiva jer želi da dijete ima odlične ocjene i uspjeh, na taj se način odgađa i pogoršava proces u kojem se uči samostalnost i preuzimanje odgovornosti za svoj rad, ocjene i uspjeh.

Samostalan ostanak kod kuće

Za djecu, ovo je možda najuzbudljiviji korak u stjecanju samostalnosti, odgovornosti i općenito u njihovom odrastanju. Jer, ne postoji gotovo ništa uzbudljivije od samostalnog ostanka kod kuće bez roditeljskog nadzora. Danas više nego prije, roditelji se sve teže i teže odlučuju na ovaj korak. Kako smo napomenuli na početku teksta, okolina više nije toliko sigurna za djecu. Međutim, kao i sve ostale samostalne aktivnosti, potrebno je u određenom trenutku odlučiti se i za taj važan korak. Dijete mora biti upoznato i prihvatiti pravilima koje roditelj postavi: ne otvarati vrata nepoznatim ljudima, ako netko zove na telefon ne odavati osobne podatke ili govoriti kako je sam/a kod kuće, biti oprezan sa strujom, znati ili imati na vidljivom mjestu telefonske brojeve za slučaj nužde i obvezno zaključavanje ulaznih vrata. Kako bi se dijete jednostavnije priviknulo na samostalno ostajanje kod kuće, roditelj ispočetka može dijete navikavati da ostaje samo od kraćih do dužih vremenskih intervala. Nastojte ne izbivati predugo i uvijek budite dostupni na mobitel kako bi dijete uvijek moglo stupiti s vama u kontakt. Ako znate da nećete brzo doći kod kuće i smatrate kako će vrijeme izbivanja biti predugo, a samim će time dijete dugo biti samo, zamolite nekoga da ga pričuva ili ugovorite igranje kod prijatelja jer ćete na taj način i vi i dijete biti opušteniji i osjećat ćete se sigurnije.

Izvor:

http://www.scholastic.com/parents/resources/article/stages-milestones/readiness-rules