prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pripreme za novu školsku godinu

Ljetni praznici prošli su gotovo u trenu. Djeca su se odmorila, sazrela, promijenila i narasla i spremna su za nove pobjede i uspjehe. Posljednji se dani ljetnih praznika mogu pametno i kvalitetno organizirati i provesti u pripremanju za prvo polugodište. 

Iako će djeca osnovnoškolskog uzrasta trebati više pomoći, stariji pripreme mogu uraditi sami uz roditeljske savjete i preporuke. Pročitajte preporuke što je sve potrebno učiniti prije početka nove školske godine.

Pospremanje nepotrebnih stvari

Zajedno s djecom očistite i pospremite stvari od prošle godine. Pregledajte sve bilježnice i knjige i sačuvajte one za koje mislite da će biti potrebne i u nadolazećoj školskoj godini, a sve one koje se više neće upotrebljavati možete baciti ili dati onima koji ih trebaju ili možda nisu u mogućnosti kupiti. Djeca se trebaju oteretiti od nepotrebnih stvari i time omogućiti nesmetano mjesto za rad i učenje. Učenici srednjih škola trebali bi sačuvati materijale iz prethodnih razreda jer će im pomoći u pripremanju za državnu maturu koja ih čeka na kraju srednjoškolskog obrazovanja, bez obzira pohađaju li gimnaziju ili strukovnu školu.

Ponavljanje je majka mudrosti

Iako su djeca još uvijek pod dojmom ljeta i praznika, potaknite ih da dnevno odvoje sat ili dva kako bi ponovili ono što su učili u prethodnom razredu. Mlađima se ponavljanje može omogućiti na interaktivan način kako bi pružali što manji otpor. Na internetu su dostupni različiti zadaci i radni materijali koji se mogu iskoristiti za ponavljanje. Iako inicijalni testovi koje nastavnici ponekada koriste na početku godine kako bi provjerili znanje iz prethodne trebaju pokazivati realno stanje svakog učenika, ponavljanje će djeci pomoći u prilagodbi na viši razred i gradivu koje će uslijediti. Dijete će se osjećati sigurnije i imat će više samopouzdanja ukoliko se prisjeti što se sve učilo i naučilo prošle školske godine. Ako imate dovoljno vremena i volje možete i sami prolistati stare bilježnice i knjige te osmisliti nekoliko zanimljivih i kreativnih zadataka, pogotovo ako imate dijete u razrednoj nastavi. Ponavljanje treba biti neopterećeno i potrebno je imati na umu kako nije neobično ili loše ako je dijete zaboravilo gradivo od prošle godine.

Unaprijed određena pravila, dogovori i obveze

Razgovarajte s djetetom. Zajednički se prisjetite prošle godine i svega što je bilo dobro, ali i loše. Prije nego što započnu svakodnevne školske obveze i izvannastavne aktivnosti, odvojite vrijeme kako biste s djetetom unaprijed pokušali odrediti pravila i dogovore kojih ćete se zajednički držati. Dogovorite se kada će biti, a kada neće biti moguće odstupati od određenih dogovora. Ukoliko je dijete imalo problema s ocjenama, ponašanjem ili je doživjelo nagli pad uspjeha u prošloj godini, prisjetite se i toga i u razgovoru i nakon tri mjeseca odmora i praznika kada se situacija može objektivnije razmotriti. Pokušajte zajednički i što objektivnije doći do zaključka što i kako se doista dogodilo te što se treba poduzeti da se takva situacija u ovoj godine izbjegne. Ako je dijete dobar učenik koji redovito i savjesno ispunjava svoje obveze, pohvalite ga i zamolite da nastavi tako i u razredu koji slijedi.

Priprema o promjeni

Ako ste roditelj djeteta koje kreće u prvi razred osnovne ili srednje škole, peti razred ili mijenja školu potrebno je razgovarati o promjenama koje će uslijediti početkom školske godine. Objasnite mu što sve može očekivati i ostavite prostor za otvoren i iskren razgovor u kojem dijete može iznijeti svoje strahove, sumnje ili zabrinutost. Pomozite mu pozitivnim stavom, savjetima i ohrabrenjem. Svaka je promjena u životu jednog djeteta stres i s obzirom kako još uvijek ne zna kako u potpunosti kontrolirati svoje emocije i osjećaje, pomozite mu shvatiti kakve sve promjene može očekivati. Stariju djecu koja tek kreću u prvi razred srednje škole pripremite na sve promjene koje će uslijediti. Iako su u osnovnoj školi bili odlični učenici, upozorite ih da će zbog povećanog obujma gradiva, novih predmeta i nastavnika možda doživjeti početni neuspjeh dok se ne prilagode na novu okolinu, razredne kolege i očekivanja. Zamolite im da vam na vrijeme kažu ako u školi nešto ne razumiju, imaju problema sa svladavanjem gradiva ili ako uoče da zaostaju za prijateljima kako biste im na vrijeme osigurali i omogućili dodatnu pomoć.

Još je ostalo dovoljno vremena za dobru knjigu

Potaknite dijete na čitanje bez obzira što škola počinje za nekoliko dana. Ako dijete nije čitalo za vrijeme ljetnih praznika, ovih nekoliko dana može se između ostalog iskoristiti i za čitanje knjige prema vlastitom izboru ili možda čak i knjige koja će biti u zadanoj lektiri u narednoj godini. Vrijeme će do početka prvog školskog dana proći brže i korisnije.