prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Priručnik “Uvod u filmski jezik”

U sklopu 5. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili su priručnik “Uvod u filmski jezik“, namijenjen prvenstveno nastavnicima i voditeljima filmskih i medijskih družina u osnovnim i srednjim školama.

Autor priručnika je nagrađivani direktor fotografije Mario Sablić, docent na Odsjeku snimanja zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

U teorijskom dijelu “Uvoda u filmski jezik”, uz niz primjera objašnjeni su filmski planovi, kompozicija slike te značaj i korištenje svjetla i boje u kreiranju audiovizualnog djela, odnosno fotografije.

Na kraju su i prijedlozi 9 vježbi za učenike. U svima njima, kamerom ili fotoaparatom, a to može biti i kamera mobitela, učenici trebaju snimiti zadane scene koristeći različite filmske planove i rakurse, različita kompozicijska pravila i igrati se bojama. Brošura bi učenicama trebala pomoći da bolje razumiju filmsku umjetnost, razviju vizualnu kulturu te da steknu osnovna znanja korištenja kamere, odnosno kadriranja i upotrebe alata poput boje, svjetla i likovne kompozicije.

Važnost ovakve edukacije potvrdili su i rezultati testiranja hrvatskih srednjoškolaca u sklopu međunarodnog projekta EduMediaTest, koje je u svibnju 2021. u Hrvatskoj provela Agencija za elektroničke medije uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Pomoću interaktivnog digitalnog alata za evaluaciju razine medijske pismenosti testirani su učenici  u 15 srednjih škola diljem Hrvatske, a provjeravala su se njihova znanja i vještine u šest dimenzija medijske pismenosti (jezik, tehnologija, produkcija i distribucija, ideologija, doživljaj i estetika). Jedna od dimenzija u kojima su učenici postigli najslabije rezulate bila je dimenzija jezika, koja je uključivala i poznavanje i razumijevanje filmskog jezika.

Preuzmite priručnik ‘Uvod u filmski jezik’

Pozivaju se nastavnici koji na temelju ovih, ili drugih materijala organiziraju predavanje ili radionicu za svoje učenike, da prijave svoj događaj, kako bi bio uključen u Raspored događnja u sklopu Dana medijske pismenosti 2022.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.