prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Profesorica iz Požege sudjelovala je u SUSI programu u Americi

Profesorica Jelena Kovačević iz Ekonomske škole Požega dobitnica je prestižne stipendije koju dodijeljuje američko Ministarstvo vanjskih poslova.

Profesorica engleskog jezika Jelena Kovačević dobitnica je prestižne stipendije američkog Ministarstva vanjskih poslova te je od 31. svibnja do 5. srpnja 2023. boravila u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je, uz još 19 nastavnika iz isto toliko zemalja svijeta, sudjelovala u petotjednom intenzivnom akademskom programu SUSI (Study of the U.S. Institutes) za srednjoškolske nastavnike na Sveučilištu Montana.

SUSI program je osmišljen kako bi stranim nastavnicima pružio priliku da prodube svoje razumijevanje američkog društva, kulture, vrijednosti, institucija i obrazovnog sustava, a u potpunosti ga sponzorira Ured za obrazovanje i kulturu pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, koji prema Zakonu o međusobnoj obrazovnoj i kulturnoj razmjeni radi na izgradnji prijateljskih odnosa između naroda Sjedinjenih Država i naroda drugih zemalja putem akademske, kulturne, sportske i profesionalne razmjene.

Kroz kombinaciju tradicionalnih, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih pristupa, program se bavio poviješću i evolucijom američkih institucija i vrijednosti, ali i suvremenim političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima u američkom društvu. Kulturna komponenta programa uključila je aktivnosti društveno korisnog rada, koje su sudionicima pružile osobno iskustvo o vitalnoj ulozi volonterstva u američkom civilnom društvu.

Nakon intenzivnog akademskog programa u trajanju od četiri tjedna koji se održavao na kampusima američkih sveučilišta i koledža i sastojao od niza predavanja, panela, seminarskih rasprava, čitanja, radionica, posjeta, sastanaka s praktičarima na terenu i kulturnih aktivnosti, nastavnici su posljednji tjedan sudjelovali u studijskom putovanju te su posjetili NP Yellowstone, Charleston u Južnoj Karolini, Chicago i Washington D.C. kako bi iskusili kulturnu, geografsku i etničku raznolikost Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon programa, svaki će sudionik u svojoj zajednici, školi ili učionici provesti projekt, istraživanje ili nastavni plan inspiriran SUSI programom na dobrobit svoje lokalne zajednice.