prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Program mobilnosti EU

U sklopu programa mobilnosti Europske Unije naziva „Learning Mobility of Individuals – School education, Adult education and Vocational education and training“ koji se realizirao zahvaljujući Erasmus akreditaciji u strukovnom obrazovanju, nastavnici SSŠ Makarska nedavno su posjetili prekrasni grad Sevillu u Španjolskoj.

Iako su na početku bili nesigruni oko ishoda ovakvog projekta, posebno u njegovu primjenjivost u uvjetima hrvatskog školstva, odlučili su prihvatiti izazov. Skeptičnost se, međutim, pokazala potpuno neopravdanom.

Prvi dan boravka protekao je u obilasku grada i upoznavanju s ostalim sudionicima programa i njihovim voditeljem. Voditelj, Andrew, koristeći simpatične metode, poticao je znatiželju sudionika i natjecateljski duh. Poticali su se međusobno na sastavljanje povijesnih priča, prepoznavanje detalja na fotografijama i crtali su okolinu vođeni zapažanjem dodijeljenih partnera.

Drugi dan, kolegica tehničke struke i nastavnik su se pridružili srodnoj grupi. Program je uključivao obilazak škole Sagrada Familia – SAFA (sveta obitelj). Domaćin, Javier, ih je proveo kroz povijesni dio institucije, osnovane od strane jezuita, te je predstavio suvremeni pristup obrazovanju. Naglasak je stavljen na individualni pristup i njegovanje različitosti među učenicima, što su vidjeli i kroz praktičnu primjenu stečenog znanja.

Treći dan su proveli u istoj školi gdje su pratili završetak instalacije fotonaponskih ćelija, pločastih kolektora i vjetrogeneratora te su imali priliku vidjeti njihovo pokretanje. Također su obišli solarne elektrane ugrađene na krovu škole. Završni dio treninga uključivao je projektiranje solarnog sustava zajedno s učenicima iz Poljske.

Nakon slobodnog dana, posjetili su plantažu solarne energije. Impresionirali su se veličinom solarnih reflektora i kolektora te su upoznali tri različita sustava korištena na toj plantaži. Iako se trude maksimalno koristiti energiju iz obnovljivih izvora, nemoguće je izbjeći ekonomske kalkulacije, posebno s obzirom na privatno vlasništvo nad infrastrukturom. Ipak, ovo iskustvo ih je osnažilo i nadahnulo te su uvjereni da će donijeti brojne koristi u njihovom budućem radu.