prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekcija školskih filmova

U ponedjeljak, 20. svibnja 2024. godine, u Kazalištu lutaka Zadar održala se premijera dva kratka školska filma koje su učenici Gimnazije Franje Petrića snimili u okviru izvannastavne aktivnosti pod nazivom „Filmaši“.

Projekt „Filmaši“ je provodila školska pedagoginja Antonija Kero tijekom čitave školske godine 2023./2024., u suradnji s dvoje studenata, bivših učenika škole (Marta Klapan i Ivan Mile Kozulić).

Cilj projekta je organizacija filmske ekipe učenika koja će snimiti filmove na teme koje sami odaberu. Učenici su tijekom školske godine učili kako napisati sinopsis, scenarij i knjigu snimanja te sudjelovati u snimanju, glumi i montaži. Svrha je provedenih aktivnosti potaknuti suradnju učenika u radu na zajedničkom projektu sa svrhom razvoja vještina grupnog rada, komunikacijskih i socijalnih vještina. Također se očekuje da će se potaknuti proširivanje spoznaja o filmu i filmskom stvaralaštvu kod učenika, te poticati samostalnost, kreativnost i kritičnost prema odabranim temama.

Projekt se provodio po principima rada s mladima, što znači kontinuirano osluškivanje njihovih potreba i stvaranje prilika da oni sami identificiraju probleme s kojima se suočavaju, te da o njima progovaraju na način koji njima odgovara. Na taj način učenici postaju ravnopravni sukreatori čitavog procesa.

Prvi film nosi naziv: „Tko sam ja“, a drugi „Završni obračun“. Projekcija je posjećena u velikom broju od strane nastavnika, učenika i roditelja.