prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “100. dan u školi / 100th day in school”

Videozapisom o profesorima i učenicima, izložbom “Gusjenica znanja” i Kahoot! kvizom u Srednjoj strukovnoj školi u Makarskoj završene su aktivnosti u eTwinning projektu “100. dan u školi”. Kvizu je pristupilo 37 učenika, a pobjednik Lorenco iz 1.  za nagradu je dobio – marendu.

Punih sto dana ove se školske godine radilo više i kreativnije. Uz redovnu nastavu, učenici su dobivali različite zadatke kojima su se veselili iznad svih očekivanja njihove mentorice. Od prve aktivnosti u kojoj su se trebali predstaviti svim sudionicima projekta (autorica projekta je Sandra Vuk, Ponos Hrvatske iz 2021. godine), do zadnje kada su pokazali svoje znanje koje su sami sakupljali u bespućima interneta. Shvatili su da je znanje moć.

Još u listopadu 2022. na samom početku izrađen je Plan i program koji se u većem dijelu uspio realizirati. Dvije-tri aktivnosti ipak su ostavljene za drugi “100. dan u školi” za sljedeću školsku godinu. U prvoj aktivnosti Ja sam u Word art alatu učenici su se predstavili istovremeno pokazujući svoju kreativnu stranu, a kreativnost je do punog izražaja došla u aktivnosti pod nazivom Umjetnik u meni traži izlaz. Prvi susret s JacksonPollock digitalnim alatom bilo je pravo uzbuđenje.

Učenici u pomoćnom zanimanju, Žarko i Karla, s asistenticama priredili su nezaboravnu izložbu Adio, lito! Zaplovile su ribe školskim hodnicima i preselile se u kratak videozapis.

I Mjesec hrvatske knjige dostojno su obilježili. Sonja i Marija iz 1. hk posjetile su Gradsku knjižnicu u Makarskoj i napravile kratak razgovor s makarskim književnikom Marinom Srzićem. Za tu su aktivnost također izabrali Canva alat, smjestili je u videozapis, no i mnoge su fotografije ostale kao uspomena. Na pola studenoga obilježili su i Dan dijabetičara. Kako u školi ima prilično učenika koji su se u ranoj mladosti susreli s tom dijagnozom, odlučili su čuti iz prve ruke kako izgleda jedan dan učenika koji ima dijabetes. Na hrabar korak odlučio se učenik Filip Jelavić, maturant 4. g razreda. Postavili su mu i puno pitanja, a odgovore su ugrađivali u edukaciju usmjerenu prema drugim učenicima koji možda ne brinu dovoljno o svom zdravlju.

U studenome su obilježili i Mjesec borbe protiv ovisnosti. Učenici su bili izrazito motivirani, slušali su predavanja o zlu današnjega doba, pravili su plakate, suočavali se s iskustvima ovisnika. Dio aktivnosti zabilježili su u videu. Naravno, o ovisnosti nije dovoljno govoriti samo jedan mjesec, prevažno je to pitanje koje mladima treba stalno i iznova ponavljati, ukazivati im na sve moguće zamke koje ih vrebaju u odrastanju. Našli su nekoliko trenutaka pa su se upoznali i s Kaleidoskope Painterom. Nastali su čudesni radovi. Uistinu je važno znati igrati se.

U prosincu je bilo najviše aktivnosti. Od svih izdvajaju Sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje  i Advent u Strukovnoj. I 2. p se posebno trudio u prosincu. Svi su se profesori uključili u pripremu za nadolazeće blagdane kako bi najranjiviji u školi osjećali duh zajedništva i prostor škole kao svoj dom. Svima su zaželjeli Sretan Božić!

U siječnju su obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Profesorica Matea Maslać s učenicima je dočarala tugu i bol, ali i nadu u bolji svijet. A onda su se uhvatili u koštac sa znanjem. Morem znanja. Istraživački rad učenika završio je na lino.it ploči i na panou škole u obliku gusjenice znanja. Vijugala je kroz hodnik u dužini preko dvadeset metara. Bilo je tu sto novih znanja, neobičnih, prvi put čitanih. Karla i Žarko iz 2. p svoju su gusjenicu bojali, a asistentica u nastavi Suzana napravila je gusjenici znanja glavu.

Tek dio sakupljenog znanja smjestili su u dvadeset i četiri pitanja u Kahoot! kviz koji su odigrala učenici u holu škole, njih 37. Bio je to svečani završetak programa u eTwinnin projektu “100.dan u školi”. Samom kvizu prethodio je videozapis 32 godine škole i videomamac. Sve odrađene aktivnosti smjestit će u digitalnu knjigu u BookCreator digitalnom alatu i priložiti na eTwinning platformi gdje su aktivnosti uredno i bilježene. Prvi “100. dan u školi” pravo je osvježenje. Nakon evaluacije projekta jasno je da svi jedva čekaju sljedeću školsku godinu.