prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt „Gamifying Heritage“ na međunarodnoj konferenciji za primarno obrazovanje

Na Međunarodnoj konferenciji za primarno obrazovanje Hrvatske zajednice osnovnih škola, održanoj u utorak, 30. travnja 2024. u Brelima, prezentiran je projekt “Gamifying Heritage”.

Projekt je nastao u suradnji osnovne škole, dviju srednjih škola i Gradskog muzeja Makarska pod vodstvom prof. Matee Maslać i prof. Anite Zelić Tomaš iz Srednje Strukovne škole Makarska, dr. sc. Valentine Lasić i prof. Anđeline Mršo iz Srednje škole fra Andrija Kačić Miošić, Makarska te mag. prim. educ. Maje Brzice iz Osnovne Škole dr. Franje Tuđmana, Brela.
Projekt, koji je dio Europskog razvojnog plana škola, fokusiran je na jačanje kompetencija kroz vertikalnu i horizontalnu suradnju s lokalnim obrazovnim i kulturnim institucijama. Učenici su, putem mentoriranog učenja prošli četiri faze razvoja online igrice koja za cilj ima upoznavanje s kulturnom materijalnom i nematerijalnom baštinom grada Makarske.
U prvoj fazi, učenici su sakupljali informacije o lokalnoj baštini (spomeničkoj kulturnoj baštini i legendama). Druga faza uključivala je kreiranje pitanja i zadataka za igricu dok je treća faza bila posvećena vizualnom identitetu. Završna faza projekta planirana je za objavljivanje igrice.
Financiranje projekta “Gamifying Heritage” osigurano je od strane MZO-a, TZ Brela, Općine Brela i Grada Makarske. Planirani završetak projekta je do kraja školske godine 2023./2024. Konferencija je bila prilika za naglašavanje važnosti inovacija u metodama poučavanja i izazova s kojima se susreću učitelji. Cilj konferencije bio je povezivanje, znanstvenika i stručnjaka te promicanje interdisciplinarnog pristupa u obrazovnoj transformaciji. Rad o lokalnoj baštini i igri koja je iz nje nastala dočekana je s oduševljenjem, a konferencija je poslužila kao mjesto za razmjenu ideja i iskustava.