prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “I moj glas je bitan!”

Učenici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar sudjelovali su u edukaciji mladih birača koju Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske provodi u sklopu projekta “I moj glas je bitan”.

Mlade, kao što je već dobro poznato, uglavnom ne zanima politika. Autorice ističu kako je to definitivno jedan od problema naše države. Mlade bi trebalo potaknuti da samostalno donose političke odluke i da se počnu baviti politikom. Kako bi se to promijenilo, potrebno je da se mladi ljudi aktiviraju, da ne dopuste da netko odlučuje umjesto njih. Upravo zato je zadatak osvijestiti mlade da politika u velikoj mjeri utječe na njihov život, da su učeničke i studentske stipendije zasnovane na političkim odlukama o državnim, regionalnim, gradskim i općinskim proračunima. Erasmus programi, ljetne škole i slično rezultat su političkih umrežavanja s drugim državama. Hoće li mladi imati gdje raditi po završetku srednje škole ili fakulteta, hoće li moći otvoriti tvrtku ili obrt, kako će voditi tu tvrtku ili obrt i koliko će novaca ostajati njima, a koliko će morati davati državi, sve su to političke odluke koje će dugotrajno utjecati upravo na mlade i njihov život. Krediti koje daju banke, subvencioniranje stanova za mlade, porodiljne naknade… sve su to političke odluke. To su teme o kojima se itekako mora razgovarati u školama i to je zaista samo jedan segment Građanskog odgoja i obrazovanja koji definitivno zaslužuje više mjesta u obrazovnim programima.

Upravo zato je dobrodošla edukacija mladih birača koju Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske provodi u sklopu projekta “I moj glas je bitan”. I ove godine se uključila Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar. Cilj edukacije je upoznati mlade birače s izborima koji se provode u Republici Hrvatskoj, načinima ostvarivanja aktivnog i pasivnog biračkog prava i drugim specifičnostima izbora, a namijenjen je prvenstveno učenicima završnih razreda srednjih škola, onima koji 2021. godine postaju punoljetni i time po prvi puta stječu pravo i odgovornost pristupiti biračkim mjestima. Iako su učenici u nastavnom predmetu Politike i gospodarstva već upoznati s ovom temom vjeruju da će ih ovakva predavanja i razgovori na tu temu dodatno potaknuti na izlazak na prve predstojeće izbore – lokalne izbori u svibnju 2021. i da će prekinuti zabrinjavajući trend sve manjeg izlaska na birališta. Učenici četvrtih razreda sa zanimanjem su pratili zanimljivo i poticajno predavanje gospodina Slavena Hojskog iz Državnog izbornog povjerenstva, a profesorice Mirela Alebić i Mihaela Polančec aktivno su se uključile u organizaciju i provedbu. Kako zbog epidemioloških uvjeta nije bilo moguće organizirati fizički dolazak predstavnika DIP-a u školu predavanje je održano u virtualnom okruženju. Učenici su nakon predavanja ispunili kviz i anketu o navedenoj temi. Rad na ovim temama, razgovori i poticaji učenika i uključivanje vanjskih stručnjaka omogućuje razvoj socijalnih i građanskih kompetencija koje u školi odrađujemo međupredmetno kao dio Građanskog odgoja i obrazovanja – prihvatiti svoju aktivnu ulogu u društvu i shvatiti važnost sudjelovanja u kreiranju predstavničkih i izvršnih tijela vlasti, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Iz škole se nadaju i budućnoj dobroj suradnji s DIP-om i mogućnosti da iduća predavanja budu uživo i da učenicima bude simuliran cijeli postupak izbornog mjesta, glasački listić, kutije s glasačkim listićima i sam postupak izbora.