prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt kaštelanske SŠ Braća Radić: „Spolije – zaboravljeni svjedoci civilizacijskog kontinuiteta u Kaštelima“

Cilj projekta Spolije Srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću – Nehaju bio je istražiti i prezentirati javnosti kaštelanske spolije – našu zaboravljenu kulturnu baštinu.

Spolija na kaštelanskim kućama, crkvama, zidovima ima značajan broj i svjedoče o kontinuitetu civilizacija, suživotu i praktičnom životu na području našeg grada. Smatramo da su ti mikrolokaliteti skrivena blaga naših sedam mjesta, uglavnom nepoznata, a u kulturnom i turističkom smislu atraktivna.

Cilj je projekta, u kojem sudjeluju učenici drugih i trećih razreda gimnazije s profesoricama Radojkom Hrgović, Andrijanom Skelić i Sanjom Rozga, istražiti, popisati i dokumentirati spolije u gradu, zabilježiti priče i anegdote lokalnog stanovništva koje živi u ili oko građevina ukrašenih tim vrijednim artefaktima, cijeli projekt dokumentirati fotografijama i video zapisom. Ovisno o epidemiološkoj slici, projekt će završiti izložbom u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću čime se želimo predstaviti kao svjesni čuvari baštine i aktivni sudionici kulturnog i javnog života grada Kaštela.

Nakon prvih online sastanaka i popuštanja epidemioloških mjera, učenici i mentori posjetili su Arheološki odjel Muzeja grada Kaštela gdje je muzejska savjetnica gđa Ivanka Kamenjarin održala predavanje o spolijama u našem gradu te nas uputila na stručnu literaturu koju valja istražiti. Neke smo naslove dobili od Muzeja grada Kaštela, a ostale bitne informacije pronašli smo u zaštićenom fondu Gradske knjižnice Kaštela.

Zahvaljujući susretljivosti lokalnog stanovništva, uz puno smijeha, zabilježili su prve priče o spolijama, jedan nam je gospodin čak pomicao cijevi svog klima uređaja da bismo bolje vidjeli i da bi fotografija bila dobra. I tako smo, neočekivano, snimili prve fotografije. Nekoliko ugodnih jutara proveli smo u u šetnji kaštelanskim kaletama, podižući poglede prema gornjim katovima kamenih kuća, gledajući dovratke i raspravljajući gdje bi mogle biti ugrađene spolije.

Kada je terenski rad završen, ostala je hrpa nesređenih fotografija i video zapisa pa su uslijedili pokušaji da se sve to lijepo sortira. I opet posjet gđi Kamenjarin. Ona je pregledala fotografije, pomogla nam izdvojiti i eliminirati ono što nisu spolije te nas uputila na još nekoliko lokaliteta.

Nakon toga slijedio je „kabinetski“ dio posla: dotjerivanje fotografija, izbor najboljih, popis i dokumentiranje, izrada virtualne izložbe, montaža filma, izrada fotografija i planiranje izložbe kada to epidemiološka situacija dozvoli. Bez obzira koliko će se toga i kad uspjeti realizirati, oni sati provedeni na terenu, ukradeno sunce i smijeh pod maskama, razgovori ugodni, nova znanja i spoznaje o bogatstvima našeg grada dijelom su već ostvareni ishodi ovog projekta.

Virtualna izložba – spolijehttps://www.artsteps.com/embed/608816105deb30bc9ab94f3d/1280/720?fbclid=IwAR1PZz9osm9QGcUmzMhSRwPe3w2z-ATDAUbKQfTVzmkbPW7RYEDIPi5RIRw