prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Smart Home in VET”

Projekt “Smart Home in VET” odobren je Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek u Erasmus+ pozivu za 2022 u području strukovnog obrazovanja, KA220- VET- Suradnička partnerstva.

Cilj projektnih partnera je uvođenje tehnologije pametnih instalacija i kuća u strukovno obrazovanje, te su fokusirani na tri su glavna cilja: kreiranje modela za učenje, kreiranje VET programa o tehnologiji pametnih kuća te kreiranje metodičke materijale za poučavanje u novom VET programu primjenom modela za učenje.

Projektni ciljevi počivaju i na dva prioriteta Erasmus+ programa: Okoliš i borba protiv klimatskih promjena te inovacije u strukovnom obrazovanju. Kroz aktivnosti i rezultate, projekt treba doprinijeti širenju svijesti o problemima zaštite okoliša te skrenuti pažnju na tehnologije pametnih kuća kao jedan od načina doprinosu borbe protiv klimatskih promjena. Cilj je ojačati kompetencije strukovnih nastavnika u STEM području te spremnost za mješovite oblike učenja i virtualnu suradnju.

Partneri u projektu su Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu – Novi Sad, Srbija, Panevežio Mokymo Centras – Panevėžys, Litva, Ida-Virumaa Kutsehariduskeskus – Sillamäe, Estonija i Baranya Varmegyei Szakképzési Centrum – Pečuh, Mađarska.

Projekt se nalazi u fazi ostvarivanja očekivanih rezultata projekta:

  • Razvijeno pet modela pametnih kuća
  • Izrađene upute za izradu modela
  • Izrađene smjernice za poučavanje korištenjem modela
  • Kratki program od 30ECTS o tehnologijama pametnih kuća
  • Stvaranje Smart Home Club programa
  • Inovacija postojećih programa uvođenjem sadržaja o pametnim kućama
  • Stvaranje različitih resursa za učenje o pametnim kućama
  • Stvaranje mreže za učenje o pametnim tehnologijama s relevantnim dionicima

Većina aktivnosti je realizirana, gdje su uz izrađene modele za učenje, izrađeni i digitalni materijali s uputama kao i video materijali. U narednom periodu predviđeno je omogućiti učenicima korištenje modela za učenje. Model pametne kuće sastoji se od boksova, koji predstavljaju po jednu prostoriju u kući. Model kombinira dva različita pristupa, u većem dijelu pametne kuće nalazi se KNX oprema s centralnom jedinicom, a u dio je riješen s Shelly Cloud komponentama.

KNX je otvoreni standard za automatizaciju poslovnih i stambenih zgrada što znači da nije vezan za određenog proizvođača. KNX uređaji mogu upravljati svim električnim trošilima u prostoru, a obično su to: svjetla, rolete, HVAC sustavi, sigurnosnim sustavi, upravljanje energijom, audio video itd. Sustav može biti žično ili bežično izveden, a u njemu možemo pratiti temperaturu, vlagu, osvjetljenje, kvalitetu zraka i sl. Dio izveden s opremom Shelly može se upravljati se putem pametnog telefona ili laptopa pomoću aplikacije Shelly Smart Control. Kroz aplikaciju također se prate željene vrijednosti u prostoru kao što su temperatura, vlaga, osvjetljenje ili potrošnja električne energije. Sustavi također omogućuju i postavljanje uštede energije.

Za lakšu primjenu i učenje u završnoj fazi izrade je i animirani film koji će učenicima omogućiti lakšu primjenu i korištenje pametnih tehnologija na samom modelu. Svaki od partnera je izradio svoj model pametne kuće prema vlastitim idejama i potrebama ustanove s ciljem korištenja modela u nastavnom procesu.