prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt u čast književniku Dinku Šimunoviću

Dinko Šimunović rodio se 1873., a umro 1933. Ove se godine navršava 150 godina od njegova rođenja te 90 godina od njegove smrti. Kako je dio svojega života proveo u Dalmatinskoj zagori, učenici Osnovne škole Ivana Lovrića, zajedno s učiteljicom hrvatskoga jezika Vesnom Samardžić, pokrenuli su projekt njemu u čast.

U projektu su sudjelovali zainteresirani učenici sedmih razreda, a rezultati su predstavljeni svim ostalim učenicima. Učenici, dionici projekta, podijeljeni su u tri skupine i svaka je skupina imala različite zadatke. Rezultate su na kraju nastavne godine predstavili ostalim učenicima.

Prva je skupina imala zadatak istražiti legende koje se spominju u djelima Dinka Šimunovića – Dugi i Alkaru. Nakon što su učenici doznali i zapisali različite legende, tri su legende prikazali stop animacijom. Legenda o Gospi Sinjskoj koja je najpoznatija legenda, a jednako tako ju i Dinko Šimunović spominje u svojemu djelu Alkar, legenda iz djela Duga o promjeni spola u slučaju prolaska ispod duge i legenda o „vađenju mazije“ iz djela Alkar. Tako su učenici svojim radom oživjeli tradiciju i barem na trenutak zaustavili i stopirali legendarne priče svojega zavičaja i odjenuli ih u neko novo ruho koje rado predstavljamo drugima. Primjer stop animacije može se vidjeti na sljedećoj poveznici.

Druga je skupina izrađivala videozapise na temelju djela Duga. Učenici su pročitali djelo te napravili sažetak nakon kojega su izradili plan prema kojemu su nastajali njihovi videozapisi. Neki su se učenici odlučili za crtanje i fotografiranje dijelova pripovijetke koje su na kraju povezivali u jedan videozapis, a drugi su se učenici odlučili za kombinaciju različitih digitalnih 2.0 alata pomoću kojih su izradili svoje videozapise. Primjer videozapisa može se pogledati na poveznici.

Treća je skupina imala zadatak istražiti pojmove vezane uz Sinjsku alku te napisati Rječnik alkarskih pojmova. Učenici su za potrebe svojega istraživanja razgovarali s alkarima. Na temelju onoga što su saznali izradili su Rječnik alkarskih pojmova.