prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt Zdrava hrana

Učenici četvrtog razreda Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova sa svojom učiteljicom i pripravnicom organizirali su projektni dan na temu zdrave i odgovorne prehrane.

Projektnu nastavu  započeli smo sa prikupljanjem samoniklog jestivog bilja. Učenici su naučili kako optimalno zdravlje mogu postići samo ako žive u savezu sa prirodom. Odličan je način da uspostave kontakt s prirodom uzeti košaricu, ići u prirodu i prikupiti jestivo samoniklo bilje, koje je besplatno, dostupno svima i ljekovito. U vrtu, nedaleko od školske zgrade, pronašli smo kostrič (Sonchus oleraceus) i saznali kako je bogat vitaminom C i željezom i idealna je hrana u proljeće kada se većina nas osjeća umorno i iscrpljeno.

Zatim smo pronašli stručak šparoga i istraživanjem putem interneta saznali kako ga još nazivaju i “Carsko povrće” zahvaljujući popularnosti koju je steklo još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa. Bogat je vitaminom A, B i K te je niskokaloričan.

Pronašli smo i bljušt ili kuku i saznali smo kako su njegovi plodovi koji dozrijevaju ljeti otrovni.

Pronašli smo i maslačak, slašku i komorač.

Prikupljeno jestivo samoniklo bilje, koje mi u Žrnovu jednom riječju nazivamo „Parapač“, ponijeli smo u praktikum kuharstva Srednje škole Petra Šegedina. Učenici 3. razreda sa stručnim učiteljem Antom Skokandićem poučili su nas kako se navedeno samoniklo bilje može pripremati na ukusan i zanimljiv način.

Učenike smo podijelili u grupe i svaka je grupa dobila svoj zadatak.

Prva grupa pipremala je rižoto od šparoga, druga grupa piletinu punjenu kostričem, sirom i mrkvom, treća grupa izrađivala je vrećice od tijesta obojane ciklom i rajčicom u umaku od samoniklog jestivog bilja dok je četvrta grupa pripremala palačinke sa namazom od domaće nutele bez šećera.

Učenici su uživali u završavanju jela i izvrsno surađivali sa kuharima.

Stručni učitelj kuharstva, Ante Skokandić, pripremio nam je i prigodnu prezentaciju o zdravoj hrani. Naglasio je što je sve važno jesti za pravilan razvoj dječjeg organizma i poseban je naglasak stavio na poštivanje svih dnevnih obroka, vodeći računa da budu zdravi i raznovrsni. Naglasio im je kako je zajutrak najvažniji dnevni obrok koji nipošto ne smiju preskakati kako bi mogli pratiti nastavu i izvršavati sve aktivnosti. Sve je popratio prigodnim ilustracijama, kako bi učenicima što zornije prikazao dobru i lošu hranu, dobre i loše prehrambene navike.

Nakon svih ovih aktivnosti, učenici su degustirali svoje uratke na način da ih učenici–konobari poslužuju. Cilj ove aktivnosti bio nam je poticati pozitivan odnos prema hrani, dobiti osjećaj zajedništva i unaprijediti komunikacijske i socijalne vještine i umanjiti šansu da jednog dana budu pretili. Učenici su za stolom naučili određena pravila ponašanja koja će nositi sa sobom cijeli život i koja će puno govoriti o njima kao osobama.

Nakon zajedničkog ručka uslijedilo je miješanje koktela, šeikova i smutija od svježeg voća i voćnih sokova. Miješanje koktela nam je prikazao učenik 3. razreda srednje škole koji je prošlog tjedna na državnom natjecanju u Zagrebu osvojio 4. mjesto.

Ovim su projektom naši učenici dobili vrijedna saznanja o tome kako se ispravno i zdravo hraniti te će, vjerujem, ta znanja primijeniti i u praksi kako bi živjeli što zdravijim životom, pogotovo u današnjem vremenu kada se zbog užurbanosti života ljudi sve manje zdravije hrane, a jedu sve više razna gotova jela o namirnice koje ne doprinose zdravlju tijela.

Nadam se da će znati iskoristiti i sve ono što im priroda nudi, a pogotovo vještinu sabiranja samoniklog jestivog bilja kako bi i oni sami očuvali i generacijski  prenosili ovakav način zdrave prehrane koji je našim precima omogućio siguran izvor hrane u nesigurnim kriznim vremenima. Također smatram kako sam ovakvim načinom nastave potakla učenike na ekološku svijest koja je jako bitna kako bi nam priroda uzvratila samo najboljim. Naša logo glasi „Sve što je prirodno, dobro je“ (Francois Rabelais).

 

Anamarija Radovanović, dipl. učiteljica, savjetnica

Osnovna škola Ante Curać – Pinjac