prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Živimo zelenije i održivije” nagrađen Green Prix priznanjem

Na mladima svijet ostaje kategorija je Greencajt festivala koja želi uključiti djecu i mlade od malih nogu u zelene teme, informirati ih o zaštiti, očuvanju okoliša i prirode. Dodijeljena su dva priznanja i nagrada za tri najbolja projekta. Drugo priznanje dobila je Osnovna škola Ladimirevci za projekt “Živimo zelenije i održivije”.

24. i 25. svibnja 2023. održan je Greencajt festivalu u Zagrebu koji je okupio domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji su pokušali dati odgovor na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost? Program s 30 panela i predavanja, više od 80 govornika i panelista iz čak 10 zemalja završio je dodjelom Green Prix priznanja i nagrada za promicanje održivog razvoja.

Živimo zelenije i održivije međunarodni je eTwinning projekt kojem su autorice učiteljica Marina Arambašić iz Osnovne škole Ladimirevci (RH), Ivana Rendulić iz OŠ Lipovac (RH) i Biljana Popović iz OŠ “Knez Sima Marković” Barajevo (RS). Ovaj projekt nastavak je trogodišnjeg uspješnog međunarodnog eTwinning projekta “Živimo zeleno”. Projekt potiče volonterski, društveni, praktični i kreativno stvaralački rad te aktivnu participaciju djece u ekološkim aktivnostima škole i lokalne zajednice kroz koje učenici stječu navike odgovornog ponašanja prema okolišu i održivom razvoju. Projektne aktivnosti usmjerene su na održiviji način života i primjenu ekoloških načela te je iz tih razloga bio dio finalista Greencajt festivala koji je za Greencajt festival prijavila učiteljica Marina Arambašić iz Osnovne škole Ladimirevci.

Projekt se posebno istaknuo zbog suradničkih aktivnosti na kojima rade partneri iz 12 škola iz Republike Hrvatske i Republike Srbije. Zadatci projekta organizirani su na način da su u svakom mjesecu projektnih aktivnosti određene teme koje govore o utjecaju na klimatske promjene koje su poticaj učenicima na promišljanje i donošenje odluka o vlastitom djelovanju. Autorice projekta ističu kako su od iznimne važnosti projekti ekološke tematike u koje su uključeni predškolci i osnovnoškolci mlađe školske dobi jer samo odrastanje usmjereno na održivi razvoj i ekologiju može doprinijeti ekološkom promišljanju i djelovanju u odrasloj dobi. Kroz rani ekološki odgoj učenici upoznaju nužnost održivog upravljanja prirodnim i ljudskim potencijalima, osobnim i zajedničkim pravima, ali i odgovornostima.