prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektni dan u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka: Hoteli za kukce

U utorak 5. lipnja 2018. godine, u sklopu Projektnog dana u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka, na radionici izrade dvaju hotela za kukce sudjelovali su naši učenici i učenice, djelatnici i gosti. Za konstrukciju su se pobrinuli kućni majstor i učenici.

U sklopu Projektnog dana u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka, dana 5. lipnja 2018. godine na radionici izrade dva hotela za kukce sudjelovalo je 12 učenika i učenica te tri profesorice: profesorica matematike iz Graditeljske škole u Rijeci Irena Koludrović Harbić, profesorica Hrvatskog jezika Antonija Mežnarić i voditeljica radionice Zorka Sušanj iz Učeničkog doma Podmurvice.

Na izradi ciglene konstrukcije hotela za kukce, glavni konstruktor bio je Mirko Akrapović, kućni majstor u Domu Podmurvice. Hotel od cigle smješten je u atriju našeg Doma, u dijelu vrta pod nazivom Začinska spirala. Kako  sam naziv govori, vrt je bogat različitim vrstama  začinskog mediteranskog  bilja. Zahvaljujući tome, hotel je dobio naziv „Hotel of cacophony“. 

Za drugi hotel za kukce od paleta, temelje i konstrukciju su postavila tri učenika iz 7. odgojne skupine u Domu.  Hotel od šest komada paleta smješten je u masliniku Doma, također okružen ružama, lavandom, ružmarinom i drugim raznovrsnim biljem i raslinjem.  U prikupljanju potrebnog materijala za popunjavanje polica  sudjelovali su mnogi učenici i djelatnici Doma. Tako je npr. ovčja vuna stigla izravno s Paga, sijeno iz Gorskog kotara, a ostali materijal – stara kora drveta, lišće, češeri, slama, snopovi trske, bambus, crijepovi – iz okolice Rijeke ili okoliša samog Doma. Hotel je dobio i svoju ploču s natpisom „Welcome to the jungle“!  Natpise  za oba hotela izradila je učenica 1.razreda Gimnazije A. Mohorovičić u Rijeci.

Treći hotel za kukce osmišljen je na lokaciji Terasasti perivoj. U rad na prigodnoj prezentaciji uključena je  učenica 1.razreda Medicinske škole u Rijeci, a putem  prezentacije su učenici, gosti i djelatnici primili informaciju o ulozi hotela i samih kukaca u biovrtu. Hoteli  za kukce, kao i novi koje su učenici napravili su nastambe u koje se kukci  zavlače i mogu hibernirati sve do proljeća kada kreće novi ciklus. Hoteli  im pružaju zaklon od hladnoće, niskih temperatura, kiše i vjetra.

Iako mnogi tako vjeruju, nije točno da su kukci štetni. Zbog toga je izradom hotela za kukce poslana poruka o važnoj ulozi kukaca u vrtu, koji uspostavljaju prirodnu ravnotežu. Kukci su naši saveznici i u vrtu, gdje živi oko dvije tisuće raznih vrsta kukaca od kojih je mali broj štetan biljkama. Korisni su na više načina, kao oprašivači biljaka, kao grabežljivi predatori ili nam koriste tako što rahle tlo kopajući tunele. Od kukaca predatora korisne su bubamare ili Božje ovčice, uholaže, bumbari, zlatooke, pčele i muhe cvjetare. Vrijedni oprašivači su solitarne pčele, pčele samotarke ili pčele zidarice.

Učenici su dali izuzetno pozitivne povratne inforamcije u vezi izrade hotela za kukce i najviše im se svidjelo što su mogli sami kreirati neke stvari, što su radili nešto korisno za prirodu, te se u isto vrijeme družili i zabavljali. Dopala im se i zajednička energija i timski rad u slaganju hotela te korištenje običnih predmeta za izradu nečeg dobrog i korisnog.

Na pitanje što su naučili i otkrili o sebi, odgovorili su da bube nisu toliko strašne i da ih ipak poštuju, te da i one zaslužuju svoj dom. Ostali komentari radionice kažu da im je bilo zanimljivo i kreativno te da bi češće trebali imati takve radionice.

Iz svega navedenog može se reći da smo učinili nešto dobro za svih, za kukce, za prirodu, za same sebe.