prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projektnom metodom potičemo istraživačko učenje

Učenici polaznici fakultativne nastave iz engleskog jezika 1. a razreda opće gimnazije te maturanti svih četverogodišnjih usmjerenja Srednje škole Ban Josip Jelačić, postavili su si pitanje Zašto se u Americi slavi Halloween? te su podijeljeni u grupe istraživali povijest, tradiciju, običaje i hranu vezane uz taj dan.

Svoje su spoznaje podijelili sa svim zainteresiranim učenicima škole, Osnovne škole Ljudevit Gaj iz Zaprešića te Osnovne škole Pavao Belas iz Brdovca na engleskom jeziku. 

Događanje je započelo višejezičnim recitiranjem Gavrana  Edgar Allan Poea na engleskom (Tibor Kruljac, 4.e), njemačkom (Borna Rumora, 4.d) i hrvatskom jeziku (Josip Lacić, 3.c), nakon čega su voditeljice Karla Puhak i Magdalena Tuđa iz 1.a upoznale s ciljevima projekta i programom. Ema Vrbanić, Kiara Končurat i Borna Regvar uz 4.a ispričali su dijelove povijesti Halloween, a zatim su Tina Ujević i Margita Habrun iz 4.b opisale običaje vezane uz taj dan. Nika Tomljenović, Leonarda Lerotić i Nikolina Mikelec iz 1.a su ne samo pripremile infografike i priče o hrani, već su i ispekle prste, duhove i čokoladne muffine prekrivene paukovom mrežom. 

Večer su završili tradicionalnim Halloween igrama i kvizovima. Od toliko dobrovoljaca Mirna Barun iz 4.d nije se mogla odlučiti koga izabrati za sudjelovanje u igrama vađenja jabuka iz vode zubima, spašavanja crvi iz šlaga te motanja mumije wc papirom (Bobbing the apples, Find the worms and Wrap the mummy). Danijel Barbarić, Angelina Doria Bedek i Laura Krišković iz 3.b opet su zabriljirali odlično pripremljenim Kahoot! kvizom, a nakon žustre borbe, pobjednik je otišao kući s punom posudom paukova. Šećer na kraju bio je Scavenger Hunt koji su pripremili i proveli Lucija Miloš, Borna Rumora i Valentino Slavec iz 4.d. 

Pozivnice i infografike izradili su Freja Kunstelj, Katarina Mikelec i Stipe Vrdoljak iz 1.a, a cijelo događanje moglo se pratiti i na Instagram profilu @halloween.ssbjj gdje je objavljen i pobjednik natjecanja #bestphotocontest. 

Osim što su se zabavili igrajući igre i osladili gomilom slatkiša i kolača (Trick or treat), naučivši nešto o običajima zemlje čiji jezik uče, naučili su cijeniti i svoje kulturno nasljeđe i svoje običaje. Možda bi bilo najbolje da prelistate ečasopis kako biste upili dio atmosfere ove večeri. Nastavnice mentorice u ovom projektu bile su profesorice savjetnice Helga Kraljik i Ankica Šarić.