prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Promatranje nastave u Belgiji

Ravnatelj Srednje škole Ban Josip jelačić iz Zaprešića, Alan Labus i nastavnica Željka Winkler boravili su u periodu od 21. do 25. travnja 2024. u Belgiji u u sklopu Erasmus+ Akreditacije u području općeg odgoja i obrazovanja.

Posjetili su školu GO! Atheneum Geraardsbergen gdje su promatrali kako funkcionira jedna velika polivalentna škola, strukturu i načine vođenja škole, participaciju učenika u procesu donošenja odluka te ekološku orijentaciju škole kroz razne inicijative.

Škola ima dvije ravnateljice, jedna je zadužena za menađment, komunikaciju s tijelima lokalne samouprave te suradnju s Ministastvom, a druga za operativni dio organizacije nastave, direktan rad s nastavnicima i učenicima. Nastava se održava u suvremeno opremeljnim prostorima koji omogućuju rad u skupinama. Na početku sata nastavnik daje opće informacije ili upute o temi, a onda učenici istražuju te rješavaju zadatke u skupinama. Često se nastava održava u otvorenim prostorima pored kojih se može i prolaziti. Specifičnost njihove škole je i rad u posebno opremljenoj učionici/samstalnoj zgradi AGORA.

AGORA je podijeljena u dva dijela. Jedan dio je za početak sata kada nastavnik daje opće upute, te veći dio koji je prilagođen za rad u skupini, kako za stolovima, tako i u ugodnijim foteljama i sofama. Specifičnost je da se tema obrađuje interdisciplinarno i tada su u razredu tri nastavnika koji svaki sa svojom ekspertizom pridnosi temi. Npr. ako se obrađuje renesansa, tada će sudjelovati nastavnici književnosti, povijesti i povijesti umjetnosti, a svaka skupina učenika će odlučiti iz koje perspektive će dominantno obraditi zadatak. Rad u AGORI za pojedine razrede se provodi po tjedan dana i tada imaju drugačiji raspored. Fleksibilnost rasporeda je nešto što je u Belgiji uobičajeno.

Učenici i nastavnici su u školi od 8 do 16 sati, osim srijedom, kada svi odlaze u 12 sati kući. Taj dan je rezerviran za aktivnosti izvan škole, muzičke tečajeve, sport ili naprosto slobodno vrijeme. Osim promatranja školskog života, ravnatelj Alan Labus i nastavnica Željka Winkler, u popodnevnim satima iskoristili su sjajnu povezanost gradova s vlakovima te svaki dan posjetili jedan grad i kulturne institucije te usavršili i svoje stručne kompetencije vezane uz povijest Belgije. Tako su posjetili Gent, treći po veličini grad u Belgiji, dominantno univerzitetski grad, zatim bajkoviti Brugge i kozmopolitski Brissel, probali belgijsku kuhinju, čokolade i pivo. Boravak u Belgiji bio je vrlo  plodonosan te su dogovorili s kolegama već neke buduće suradnje, kako u sklopu Akreditacije, tako i mogućim KA2 projektima. U školu se vraćaju inspirirani i s novim idejama koje će implementirati u sljedećoj nastavnoj godini.