prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Promicanje tolerancije i jednakosti povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

U suradnji s našičkom Udrugom slijepih  i Osnovnom školom ''Dore Pejačević'' iz Našica i Osnovna škola ''Vladimir Nazor''iz Đakova uključila se ove školske godine u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Bijeli  štap je zaštitni znak slijepih i slabovidnih osoba i služi im kao pomagalo za kretanje u prometu i na ulici. Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15.listopada.

Učiteljica Alenka Taslak iz Osnovne škole ''Dore Pejačević'', Našice i učiteljice Željka Starčević i Ivana Hrastović Mandarić iz Osnovne škole ''Vladimir Nazor'', Đakovo te volonteri  iz našičke Udruge za slijepe organizirali su različite aktivnosti s učenicima, a osnovni cilj je bio približiti učenicima i široj javnosti život i izazove s kojima se svakodnevno susreću slijepe i slabovidne osobe. Učenici su bili aktivno uključeni u provedbu svih aktivnosti: slaganje slova vlastitog imena na brajici,igra pokvarenog telefona na engleskom i njemačkom jeziku s povezom na očima, hodanje u centru grada povezanih očiju,upoznavanje i razgovor s dječakom Bornom, učenikom 8. razreda Osnovne škole ''Dore Pejačević'' iz Našica te razgovor s Borninom majkom koja je i aktivna članica Udruge slijepih.

U intervjuu s Bornom učenici su saznali da je Borna vrlo susretljiv,hrabar i uporan dječak,najdraži predmet u školi mu je vjeronauk, a posebno voli slušati glazbu i svirati bubnjeve. Borna je osim toga i izuzetno marljiv učenik u školi i sudjeluje u svim školskim aktivnostima prema svojim mogućnostima. U razredu i svakodnevnom životu velika su mu podrška njegovi razredni prijatelji,obitelj i učitelji.Učenici su također razgovarali i s Borninom razrednicom Alenkom Taslak koja im je opisala kako i na koji način Borna uspješno svladava izazove i prepreke u svakodnevnom školskom životu.

Na taj način učenici su osvijestili važnu poruku da i slijepe osobe mogu biti uspješne,da invaliditet ne treba biti prepreka za ostvarivanje onoga što voliš i da i slijepe osobe trebaju biti prihvaćene u društvu.Ovu akciju pozdravio je i predsjednik našičke Udruge slijepih, gospodin Rolando Butković i izrazio želju da se ovakve i slične akcije održe i u budućnosti.Istaknuo je važnost uključivanja učenika osnovnih škola  u obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa jer se na taj način senzibilizira mlade ljude za prihvaćanje i razumijevanje slijepih i slabovidnih osoba u društvu.