prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prve Erasmus+ mobilnosti

Osnovna škola Ljudevita Gaja iz Zaprešića ove je godine po prvi puta dobila akreditaciju u području općeg odgoja i obrazovanja za period 2023.-2027.godine, svojevrsnu “članku iskaznicu” u svijetu Erasmus+ mobilnosti.

Iste godine počeli su planirati mobilnosti i osmišljavati aktivnosti koje će provesti prema ciljevima koje su zacrtali u Erasmus planu. Prve mobilnosti krenule su još u rujnu, kada su dvije učiteljice, Martina Velikov i Maja Horvatin otišle na pripremni posjet u Španjolsku, kako bi pripremile teren za prvu mobilnost s učenicima.

Na prvu mobilnost s učenicima otišle su učiteljice Đurđica Patafta i Leonida Fijan u početkom prosinca 2023. Putovale su u pratnji devetero učenika osmih razreda. Djeca i učitelji posjetili su školu Colegio Jesús-María Nuestra Señora de la Fuensanta u Murciji. Prvi je dan u školi za djecu i učitelje iz Hrvatske bio organiziran doček u školskoj knjižnici uz malu šetnju školom te predstava dobrodošlice. Nakon predstave su djeca iz hrvatskog tima predstavila svoju školu, grad Zaprešić i Hrvatsku, a zatim su nazočili glazbenoj radionici. U utorak su posjetili gradsku vijećnicu i katedralu te su uz razgled grada i gradske znamenitosti uz učitelje i učenike škole Colegio Jesús-María detaljnije upoznali grad Murciju.

Grad Cartagenu i rimski teatar posjetili su u srijedu i uputili se u kratku vožnju brodom uz audio vodstvo. Učenici su u četvrtak izrađivali plakate o svojim zemljama, upoznavali se sa zanimljivostima i poviješću Hrvatske i Španjolske dok su na radionici božićnih ukrasa razmijenili ideje za nadolazeće blagdane. Učitelji i učenici škole domaćina pokazali su na koji način škola sudjeluje u održivom razvoju, kako njeguju školski vrt, pokazali su solarne panele i kako se savjesno odvaja otpad. Istoga su dana imali priliku kušati autohtone delicije i zabaviti se u večernjim satima s djecom domaćinima i njihovim obiteljima na zabavi koju su pripremili. U petak su djeca na radionici kritičkog mišljenja razmjenjivala ideje kako unaprijediti svoje škole, kako postići što bolje rezultate u školi. Snimali su filmove te o svom zajedničkom tjednu i nezaboravnim trenutcima provedenima zajedno snimili i nekoliko kratkih filmova koje su popratili fotografijama. Nedaleko škole nalaze se predivni grafiti koje su posjetili prije završne ceremonije popraćene podjelom certifikata za sudionike Erasmus + projekta. Vjerujemo da će našim Gajevcima najviše ostati u sjećanju subota koju su proveli s obiteljima koje su ih ugostile i koje su za njih priredile iznenađenja, izlete i različite aktivnosti.

Ravnatelj Tomislav Cerinski, učitelj Mario Ključević i učiteljica Ana Rimac u istoj su školi sudjelovali u Erasmus mobilnosti „job shadowing“. Pratili su rad nekoliko učitelja, odgojitelja te ravnatelja škole. Vidjeli su nekoliko razrednih odjela s učenicima različitih godišta te su s kolegama uspoređivali hrvatski i španjolski sustav obrazovanja. Upoznali su rad orijentacijskog odjela za detektiranje učenika s poteškoćama. Tijekom pet dana vidjeli su rad s digitalnim alatom Canva te su i sami sudjelovali u aktivnosti. Pratili su nastavu na računalima Chromebooks. Posebno im se svidio rad s najmlađim učenicima gdje su prisustvovali vježbanju analize i sinteze te izgovora glasova uz pomoć alata Genially, bilingvalni sat na španjolskom i engleskom jeziku te sat na kojemu su vidjeli rad asistenta u nastavi. Ekološki tim škole je prezentirao što rade kako bi bili ekološki održiva škola. S učenicima srednje škole su imali zajednički sat na kojemu je cilj bio vježbanje engleskog jezika kroz intervju.

Iako su na raspolaganju imali samo pet dana, dobili su pregršt ideja za daljnji rad. Svi učitelji imaju zajedničke ciljeve, a uvidom u nastavu naših prijatelja Španjolaca shvatili smo da smo na dobrom putu. Zahvalni su na prelijepim uspomenama, a vjeruju da je ovaj susret još čvršće povezao naše dvije škole i raduju se budućim suradnjama i projektima.