prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvi plogging u Zaprešiću

U nedjelju, 29. travnja 2022. godine, u Zaprešiću je održan prvi plogging, a da stvar bude zanimljivija, organizirali su ga učenici. Događaj je vrhunac čak dva eTwinning projekta: #mojkrajija te “Chocolate – to eat or not to eat” te domaćinstva u sklopu Erasmus+ KA229 projekta “Media Smart Citizens of Future”.

Pod pokroviteljstvom Grada i kao rezultat edukacije održane u kolovozu, pokrenut je eTwinning projekt #mojkrajija koji ujedinjuje Srednju školu Ban Josip Jelačić te osnovne škole kraja: OŠ Ljudevit Gaj i OŠ Antun Augustinčić iz Zaprešića, OŠ Pavao Belas iz Brdovca te OŠ Antuna Kovačića iz Marije Gorice. Cilj je bio potaknuti suradnju učenika i nastavnika u sklopu teme projekta: promicanje (samo)održivosti zaprešićkog kraja. U projektu su učenici osnovnih i srednje škole radili na istim zadatcima, što je bilo prilično izazovno, a rezultati aktivnosti vidljivi su u nekoliko krajnjih rezultata. Kao prvo u e-Knjizi, kojom se potiče na održivije ponašanje i osvještavanje učenika i nastavnika o važnosti održivoga razvoja. Nakon toga su u svome kraju potražili primjere održivog razvoja i zajedno s prijedlozima poboljšanja istoga objedinili u e-Knjizi i Padletu

Javno predstavljanje rezultata projekta održano je u Vršilnici u nedjelju, 29. travnja 2022. godine, na međunarodnoj razini i pod pokroviteljstvom Grada. Organizirali su prvi plogging u kraju kojima su osvijestili važnost ekološki prihvatljivog ponašanja, ali i brige za vlastito zdravlje. Grad je osigurao simbolične, slatke poklone za sve sudionike te je financirao aktivnosti “Pijemo vodu bez ambalaže i smanjimo količinu plastičnog otpada”: u sklopu koje su oslikavali staklene boce kako bi korištenjem tih staklenih boca za ponovno punjenje smanjili uporabu štetne jednokratne plastike te aktivnost “Ponesi me u trgovinu”: u sklopu ove aktivnost potaknuli su smanjenje uporabe jednokratnih plastičnih vrećica oslikavanjem krpenih vrećica s prigodnim porukama i logom. Zainteresirani su iste mogli vidjeti na izložbi u Vršilnici. Uživajte u virtualnom zapisu plogginga.

Učenici aktivni u eTwinning projektuChocolate – to eat or not to eat” bili su uključeni u niz slatkih aktivnosti: od povijesti i proizvodnje čokolade, preko promoviranja zdravog odnosa sa čokoladom do ekoloških aktivnosti: plogging. Ovi su projekti primjeri izuzetno kvalitetne suradnje čak pet škola kraja, ali i aktivnog sudjelovanja škole u europskom obrazovnom prostoru. Događanje je medijski popraćeno: FB i Instagram Grada, TV Zapad i Zagorska televizija.