prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prvoškolski Uskrs u OŠ Novi Marof, PŠ Remetinec

Povodom Uskrsa, najvećega kršćanskog blagdana, prvoškolci Osnovne škole Novi Marof, Područne škole Remetinec učili su o Uskrsu u sklopu integriranoga radnog dana.

S vjeroučiteljicom su naučili da je uskrsna svijeća svjetlo uskrsloga Krista. Župnik njihove župe BDM Kraljice sv. Krunice Remetinec blagoslovio im je uskrsne svjećice u obliku jajeta jer su naučili da su kršćani uzeli i jaje kao znak uskrsloga Krista.

Gledali su kako primjerice pilić i kornjača probijaju ljusku jajeta i zaključili da je tako i uskrsli Krist odgurnuo kamen sa svojega groba. Isus je tijekom svojega zemaljskoga života pokazao kako bismo trebali živjeti i nakon njegova uskrnuća ne bismo se trebali bojati jer i mi možemo i trebamo svojim dobrim djelima biti svjetlo drugima.

S učiteljicom su na satu glazbene kulture naučili pjevati uskrsnu pjesmu Ostani s nama. U sklopu integriranoga radnoga dana istražili su jaje. Naučili su da se iz jajeta legu ptice, perad, ribe i neki gmazovi. Budući da su jaje uhvatili u šaku i čvrsto istovremeno pritisnuli sa svih pet prstiju iznenađeno su zaključili da se jaje ne može zdrobiti.

Tijekom školovanja naučit će zašto se jaje na taj način ne može zdrobiti, a zasad je važno da su shvatili kako je važno jesti jaja jer su puna vitamina koji su energija za ljudski mozak i tijelo. U školu su donijeli kokošja jaja. Proučavanjem oblika kokošjeg jajeta zaključili su da je jaje s jedne strane zašiljeno i zbog toga se  prilikom pada iz gnijezda vrti u krug te ne se može razbiti. Proučavanjem fotografija različitih jaja zaključili su da je najveće nojevo jaje, a najmanje kolibrićevo jaje koje je malo kao tik-tak bombončić. Budući da se jaja u prirodi pojavljuju u različitim veličinama i bojama na satu likovne kulture proučili su kosova i prepeličja jaja. Crtanjem su ostvarili zanimljive „umjetničke“ slike.

U sklopu nastave književnosti iz hrvatskoga jezika čitali su pjesmu Milana Radića Uskrsne košarice

Ko prelijepe
male barčice
na rukama se
k crkvi ljujaju,
uskrsne košarice.

S blagoslovom
sve se brže
jedna za drugom kreću
da u svoje kuće
donesu radost i sreću.

Budući da se pisanice, ukrašena jaja, za Uskrs nose na blagoslov, organizirali su ekološku radionicu ukrašavanja jaja pomoću “luka“. Na školskoj livadi svaki prvašić pronašao je dva različita lista koji su postali ukrasi njihovih pisanica. Naučili su kako izgleda list djeteline, stolisnika i maslačka. Jaja su se u prošlosti ukrašavala na različite načine, a evo kako su se kuhanjem u ljuskama luka ukrasle  pisanice remetinečkih prvoškolaca.