prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Psi mogu prepoznati nadolazeću hipoglikemiju kod svojih vlasnika

Rezultati nove studije pokazuju kako je čak 83 % pasa nanjušilo pad razine šećera u krvi svojih vlasnika. Još se od šesnaestog stoljeća psi koriste kao vodiči za slijepe osobe, a sad njihova uloga u medicini postaje sve važnija i veća. 

Psi se danas dresiraju kako bi mogli nanjušiti karcinome, dijabetes tipa I, opasne alergije na orašaste plodove i Adisonovu bolest. Uskoro će se popisu pridružiti Parkinsonova bolest, kao i malarija.

Prijašnje su studije bile utvrdile kako psi koji se koriste za detekciju određenih medicinskih stanja svakako obećavaju, ali još nikad nije bilo posve sigurnog dokaza. Nakon završetka ove opsežne britanske studije o korištenju sposobnosti pasa u medicinske svrhe, to se promijenilo. Barem kad se radi o dijabetesu tipa I.

Studiju je provelo Sveučilište Bristol Veterinary School u trajanju od 12 tjedana. Psi su bili izdresirani da prepoznaju kada je razina šećera njihovih vlasnika previsoka, odnosno preniska.

Analizom slučajeva u kojima su vlasnici pasa imali epizode hipoglikemije ili hiperglikemije, primijećeni su zanimljivi rezultati. U 83 % slučajeva hipoglikemije psi su alarmirali vlasnike, dok je kod hiperglikemije to bilo u 67 % slučajeva. Radilo se o ukupno 4 tisuće hipo- i hiperglikemijskih epizoda.

Psi su upozoravali vlasnike na nadolazeću opasnost tako da su ih gurali njuškom ili su stavljali šape na njihova koljena.

“Već sad znamo da se kvaliteta života pacijenata bitno povećava uz psa za detekciju njihovog medicinskog stanja”, rekla je autorica studije, liječnica Nicola Rooney. “Ovi psi imaju ogroman potencijal za smanjenje zdravstvenog rizika pa čak i spašavanje života”.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica https://geek.hr/znanost/