prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Ptice selice i stanarice

Učenici sedmih razreda OŠ Dore Pejačević iz Našica istraživali su migracije ptica. Proučavali su kojim putem putuju rode, te koliko traje njihova seoba u Afriku. Pri ovoj aktivnosti koristili su znanja i vještine iz biologije, geografije, matematike i informatike. Pri izračunavanju su se koristili google mapsom, a nakon obrade teksta ponavljali su kroz kvizove u digitalnom alatu LearningApps. Pticama stanaricama pomogli smo da jednostavnije prežive zimu tako što smo im izrađivali kućice za ptice od plastičnih boca.

 

Sadržaj:

Učenici su proučavali tekst “Migracije ptica” i nakon pročitanog teksta rješavali zadatke u digitalnom alatu LearningApss.

Migracije ptica

Kada nastupe nepovoljni životni uvjeti (niske temperature i nedostatak hrane) ptice selice sele na jug. Ptice selice su rode, lastavice, labudi, čiope, čvorci….

Jedna od najzanimljivijih osobina ptica selica je njihova orijentacija i navigacija, tj. sposobnost da se ne izgube i da znaju kuda trebaju ići.

Kako bi se mogle navigirati ptice koriste položaj Sunca i zvijezda te razlike u jačini magnetskog polja.

Ptice su sposobne osjetiti zemljino magnetsko polje jer u kljunu imaju stanice koje sadrže magnetit, odnosno magnetski mineral.

Jačina magnetskog polja na Zemlji varira, najjača je na polovima dok je na ekvatoru najslabija i na temelju tih razlika ptice se mogu orijentirati u prostoru.

Položaj Sunca tijekom dana je indikator za smjer kretanja. Ptice kao i ljudi koriste lokaciju Sunca na nebu kako bi odredili svoj položaj i smjer kretanja.

Rode su ptice selice. One u jesen sele u Afriku.

Rode Hrvatske se sele preko Bugarske, Turske, Izraela i Palestine, zatim na jug dolinom Nila preko Egipta i Sudana, te uz Veliku rasjednu dolinu do južne Afrike u kojoj zimuj.

Izbjegavaju prelaze preko većih morskih površina, pa Sredozemno more prelijeću preko Gibraltara ili Bosporskog tjesnaca u Turskoj.

Kvizovi za ponavljanje: 

https://learningapps.org/watch?v=pcdjxe77219

https://learningapps.org/watch?v=p476kvwy319

https://learningapps.org/watch?v=p8nph7hzj19

Izračunavali su koliko kilometara prelete rode prilikom seobe na jug

Na karti su pronašli mjesto svog stanovanja, proučili i označili put kojim rode trebaju proći da bi stigle do južne Afrike. 

Pticama stanaricama pomogli smo da jednostavnije prežive zimu tako što smo im izradili kućice od plastičnih boca.

Materijal: plastična boca, mahovina, kora drveća

Metode rada:

Bocu smo prerezali na pola. Na sredini izrezali smo okruglu rupu kroz koju će ptice ulaziti.

Zalijepili smo gornji i donji dio boce vrućim ljepilom.

Kućicu smo obložili suhom mahovinom i korom od drveta.