prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pubertet i prva menstruacija

Sve djevojčice i dječaci prolaze kroz razdoblje života koje se naziva pubertet (od lat. pubertas, pubes – zrelost). U tome razdoblju dječje tijelo sazrijeva u tijelo odrasle osobe sposobne za životnu reprodukciju. U ovome članku izložit ćemo kakve se promjene u tome razdoblju dešavaju kod djevojčica, prije svega tjelesne, a u nekoj drugoj zgodi što se za puberteta zbiva u tijelu dječaka.

Kod djevojčica pubertet započinje oko desete godine života i traje u prosjeku 4 godine. Prve promjene mogu se zapaziti prostim okom: povećava se zadebljanje ispod bradavica na dojkama, a završava kada se dostigne konačna tjelesna visina. Tijekom toga razdoblja razvija se i raste tijelo, trbuh postaje zaobljeniji, šire se bokovi, rastu grudi (povećavaju se mliječne žlijezde pa samim time i dojke poprimaju okrugli oblik), izrastaju dlačice ispod pazuha i stidne dlake koje štite osjetljivo tkivo rodnice (vagine, ženskog spolnog organa od stidnice do maternice, uterusa) i grlića maternice (najprije u stražnjemu dijelu vanjskog ženskog spolovila stidnice, vulve), mijenjaju se spolni organi (rastu vanjski dijelovi stidnice vanjske ili velike usne, labia majora i odvajaju se od unutarnjih, malih, labia minora), mijenja se glas (zbiva se mutacija) i dr.  Među važnije tjelesne promjene (promjene su istodobno i psihičke naravi, jer dolazi do psihičkog sazrijevanja) ubraja se i fizičko i spolno sazrijevanje.

Osjetljivost pubertetskog razdoblja

Pubertet je vrlo osjetljivo razdoblje u životu mlade osobe. Najčešće se proživljava tolerantno, bez velikih potresa, s potrebnim razumijevanjem povremenih tegoba i nužnim prilagođavanjima. Razmišljanja o životu i kritička preispitivanja socijalnih i inih zbivanja, različitih obrazaca ponašanja i međuljudskih odnosa, prirodna su u tome razdoblju života mladih osoba. Promjene s kojima se djevojčice i dječaci sučeljavaju znaju, međutim, uzrokovati njihovo nerazumijevanje s učiteljima i nastavnicima u školi, roditeljima, prijateljicama i prijateljima. Dotad mirna i uspješna djeca počinju se ponekad devijantno ponašati, često mijenjaju način ponašanja prema okolini, pada im koncentracija, zaostaju u školi. Posebice su djevojčice osjetljive i razdražljive, jer im u relativno ranoj dobi stiže još i menstruacija ili mjesečnica, koja ih često iznenađuje, zbunjuje i zabrinjava.

Što je menstruacija?

Djevojčice tijekom puberteta doživljavaju prvu menstruaciju (lat. mentruatio,  menstrualis – mjesečno; kod nas se još koriste riječi mjesečnica, žensko pranje, ženski cvijet, menzes, krvotočje)  i ovulaciju.

Menstruacija je normalno, prirodno mjesečno krvarenje koje uzrokuju žlijezde s unutarnjim lučenjem. Djevojčica, ako nije upoznata s tom pojavom, iznenadi se pa i uplaši, posebice kod prve menstruacije koja se stručno naziva menarha. Dobija se između 9. i 14. godine života (u nekim našim krajevima tijekom dvanaeste i trinaeste godine), a smatra se normalnom sve do 16. godine. Ponekad su prve menstruacije neuredne, ali se brzo normaliziraju. Krv može biti gusta ili tamno smeđe boje. 

Nakon puberteta (oko 20. i 22. godine, ponekad tek nakon poroda) u većine žena menstruacija postaje uredna, a menstruacijski ciklusi redoviti. Tijekom ciklusa, svaka četiri tjedna nastaje ovulacija (a nakon ovulacije menstruacija). U svakom menstruacijskom ciklusu može nastati oplodnja.     

Važnost prve menstruacije

Prva menstruacija je najvažnija pojava koja upućuje na sazrijevanje ženskih spolnih organa. Važno je kada nastaje. Prvu menstuaciju nakon 14 godine u medicini se smatra zakašnjelom (menstruatio tarda), a ako se ne pojavi do 18. godine, onda je nastupila primarna amenoreja (prvobitni izostanak menstruacije). U oba slučaja valja se obratiti svom obiteljskom liječniku, a uspjeh liječenja u velikoj mjeri ovisi o vremenu početka liječenja.

Liječniku se valja obratiti i u slučajevima kada je prvo krvarenje obilno i traje duže od sedam dana, kada nastupi prije 10. godine života i ako izostane do 15. godine.

Količina krvi koja se gubi menstruacijom određena je hormonalnom ravnotežom. Ta ravnoteža se uspostavlja nekoliko godina nakon prve menstruacije. U prosjeku  tijekom menstruacije, koja može trajati od 3 do 7 dana, gubi se od 50 do 100 g krvi. Ne treba se zbog toga brinuti, jer organizam brzo nadoknađuje taj gubitak. Tek ako je menstruacija obilna, česta ili nepravilna (ponekad zna proći i nekoliko mjeseci do pojave sljedećega krvarenja), treba posjetiti liječnika, koji će, ako bude potrebno, naložiti laboratorijske pretrage ili uputiti djevojčicu na ginekološki pregled.

Razmak između menstruacijskih krvarenja najčešće iznosi 28 dana. Valja, međutim, znati da se normalnim (prirodnim) menstrualnim ciklusom smatra i razdoblje od 24 do 32 dana. 

Kako se nositi s tegobama?

Ponekad djevojčica prilikom menstruacije osjeća boli koje traju nekoliko dana, a za to vrijeme menstruacija zna izostati. Premda su takvi slučajevi rjeđi, ako se tegobe ponove nakon mjesec dana,  u tom slučaju potrebno se obratiti liječniku koji će djevojčicu uputiti ginekologu (on će provjeriti postoji li neka prepreka zbog koje  menstruacijska krv ne može otjecati iz rodnice). 

Menstruacija najčešće prolazi bez tegoba. Djevojčice nastavljaju redovito pohađati školu, sudjeluju u školskim aktivnostima, uče i pripremaju ispite. Valja jedino izbjegavati pretjerane tjelesne napore (primjerice u sportu). Osobe koje nisu sklone upalama spolnih organa mogu za vrijeme menstruacije koristiti tampone (smotuljke vate ili gaze koji se stavljaju u tjelesnu šupljinu  radi upijanja krvi). Moraju se često mijenjati da se izbjegnu infekcije.

U rjeđim slučajevima, međutim, djevojčice mogu osjećati  pritisak i težinu u donjemu dijelu trbuha, ponekad različito izraženu bol, napetost i težinu u dojkama, mučninu, glavobolju, postaju razdražljive ili potištene, imaju proljev ili neke druge probavne smetnje. U svim  slučajevima koje djevojčica ili roditelji ocijene ozbiljnijim, neuobičajenim, dugotrajnim i tegobnim, valja se obratiti liječniku.

Upoznavanje i pripremanje djevojčica na pojavu menstruacije

Vrlo je važno djevojčicu mentalno pripremiti i upoznati je s pojavom prve menstruacije. To je jedna od prvih zadaća roditelja, ali i nastavnika u školi, posebice za vrijeme nastave o zdravstvenim problemima i o medicinskoj zaštiti. Razgovore valja voditi otvoreno, tako da djevojčića zna da je menstruacija normalna prirodna pojava u svih zdravih žena, koja, među ostalim, pokazuje da žlijezde s  unutarnjim izlučivanjem pravilno obavljaju svoje funkcije.

Ako roditelji nisu u stanju razgovarati sa svojom djecom o pubertetu, menstruaciji, plodnosti, neodgovornom spolnom ponašanju, emotivnoj nestabilnosti, eksperimentiranju s alkoholom, cigaretama i drogom te sličnim pitanjima, mogu se obratiti svome liječniku obiteljske medicine, školskom psihologu i zatražiti njihovu pomoć. Mogu posjetiti i specijalista školske medicine koji je posebno obrazovan za pristup djetetu u pubertetu.

Djevojčice i dječaci, s druge strane, često se ustručavaju pitati za pojašnjenje promjena koje doživljavaju u djetinjstvu i ranoj mladosti. Želim ih ohrabriti: nema takva pitanja koje ne bi smjeli ili mogli postaviti svojim roditeljima, nastavnicima ili liječnicima. Molim vas, pitajte! Mi ćemo vam dati odgovore. Osjetljivu fazu vašega prelaska iz djetinstva u odraslu dob zajednički ćemo prebroditi bez (ili sa što manje) neželjenih posljedica, koje kasnije mogu utjecati na vaš život.

Ovulacija

Spomenuli smo u početku ovulaciju. Što je to? 

Pod ovulacijom (od lat. ovulum – jaje, jajna stanica, zametak) podrazumijevamo izlučivanje sazrelih jajašaca iz  jajnika žene (spolne žlijezde u kojoj se stvaraju i sazrijevaju spolne stanice i luče spolni hormoni). Kod žena s pravilnim 28-dnevnim menstruacijskim ciklusom ovulacija se zbiva 14-tog dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Tijekom ovulacije žena je plodna. Oplodnja (spajanje jajašca žene sa sjemenicom ili spermijem muškarca, nakon kojega se u spolnim organima žene smještenim u zdjelici ostvaruje i razvija dijete) moguća je prilikom nezaštićenih (slobodnih) spolnih odnosa (slobodnih, bez uporabe prezervativa, primjerice) 4-5 dana prije ovulacije (jer toliko žive muški spermatozoidi)  i 24 sata poslije (dok je živa ženska jajna stanica). Ako oplodnja nije obavljena, tijekom menstruacije se izlučuje odumrla jajna stanica zajedno sa  sluzokožom maternice. Kod većine žena do ovulacije dolazi jednom mjesečno, sve do menopauze.

Dozrijevanje jajačca (ženske spolne stanice) sa svim promjenama (tzv. menstruacijski ili ovarijski ciklus) ponavlja se od puberteta do klimakterija (doba kada ženama zbog starenja prestaje menstruacija). 

 

Vaša obiteljska liječnica,

dr. Diana Kostanjšek

 

 
Ovaj autorski članak nije dopušteno prenositi u cijelosti, već je moguće preuzeti prvi odlomak te postaviti poveznicu na izvorni tekst na ovoj stranici.