prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Put do umjetnosti kroz prijateljstvo

U kolovozu 2017. godine Osnovna škola Otona Ivekovića i šest partnerskih europskih škola završavaju dvogodišnji Erasmus + projekt „VEAC: Values, the Essence of an Active Citizen“. Glavni koordinator je Kuusalu Keskkool iz Estonije, a partneri iz Italije, Norveške, Poljske, Portugala, Turske i Hrvatske. Projekt se bavi promišljanjem vrijednosti kao temelja života pa i školovanja. Kroz projekt su se tražili putovi podizanja kvalitete rada u školi da bi se preveniralo rano napuštanje školovanja i razvijao pozitivan odnos učenika prema školi.

Iza sudionika u projektu su dvije godine marljivog rada na čitavom nizu međusobno isprepletenih aktivnosti. Proputovali su Europu, saznali nešto o srodnostima i razlikama sedam europskih školskih sustava i stekli nove prijatelje.

Projekt su obogatili realizacijom pet eTwinning projekata. Za eTwinning projekt „Values – The Essence of an Active Citizen – The Storytelling corner“ dobili su Europsku oznaku kvalitete i hrvatsku godišnju nagradu Comet, koju za eTwinning projekte dodijeljuje AMPEU. Projekti „Creating the logo for the E+ project VEAC: Values – the Essence of an Active Citizen“,  „Values – Animation Workshop“ i „Painting together; Values – The Essence of an Active Citizen“dobili su Nacionalne oznake kvalitete u Hrvatskoj, a posljednji i u Portugalu. Veliki eTwinning projekt „VEAC: Values – the Essence of an Active Citizen“ je u završnoj fazi.

Aktivnosti „Painting together“ i „Box of Values“ opisane su kao primjeri dobre prakse u „Projektnom mozaiku“ u izdanju AMPEU. Izdali su e-knjigu “Keepers of the Values” u kojoj se mogu pročitati narodne priče i legende iz sedam zemalja sudionika, a i naučiti na njihovom primjeru nešto o storytelling-u.

Za emisiju Hrvatskog radija „Školski sat“ pod nazivom „Europa“ prezentirali su primjer uključivanja učeničke zadruge u projektne aktivnosti. U svibnju ove godine predstavili su projekt na Europskoj Erasmus+ konferenciji „Best practice results from Erasmus+“ u Bonnu, a u Kompendijumu konferencije je sažetak i njihovog projekta. U Tjednu Europe 8. – 12. svibnja ove godine ugostili su 24 učenika i 19 učitelja iz partnerskih škola. Zajedno s gostima posjetili su Europski dom gdje ih je srdačno primila gđa Renata Bačić.

Učenici su pohađali radionicu animacije u FKVKZ-u u Zaprešiću. Rezultat njihovog rada je animirani film „Journey of the Legends“ koji će biti prikazan u natjecateljskom dijelu 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Smotra će se održati u Sisku od 28.9. do 1.10.2017.

O tome gdje su sve bili i što i kako su radili moći će se pogledati u dokumentarnom filmu koji izlazi uskoro. Više o tome i o aktivnostima projekta može se pronaći na projektnoj Facebook stranici i na mrežnoj stranici škole.