prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putem uspjeha od Njemačke do Tenerifa

U sklopu Erasmus+ projekta “Put do uspjeha” KA122 u području strukovnog obrazovanja učenici Srednje škole Donji Miholjac su imali priliku obavljati stručnu praksu u Njemačkoj i u mjestu Puerto de la Cruz na Tenerifima.

Projekt “Put do uspjeha” sufinanciran je sredstvima Europske unije. Tijekom osamnaest mjeseci, koliko će projekt trajati, 29 učenika i jedan nastavnik imati će priliku steći nova znanja i vještine u području strojarstva, turizma i gastronomije. Prva mobilnost bila je u njemačkom mjestu Schkeuditz u blizini Leipziga. Učenici strojarskih usmjerenja učili su raditi na novim softverima, a susreli su se i s varenjem, te robotikom. Učenici su osim strukovnog sadržaja imali priliku upoznati povijest i geografiju kraja u kojemu su boravili puna dva tjedna. Vikend je bio rezerviran za posjete Berlinu i Dresdenu. Po povratku svoja su znanja prenijeli na svoje vršnjake održavajući radionice i predavanja.

Druga mobilnost je u tijeku i odvija se od 20. veljače do 3. ožujka 2023. na Tenerifima. Osam učenika smjera turističko-hotelijerski komercijalist stječe nova znanja u području gastronomije. Učenici odrađuju praksu u restoranima u mjestu Puerto de la Cruz. Tijekom dva tjedna upoznat će se s različitim trendovima u gastronomiji kao i različitim kuhinjama. Kako ovaj otok ima vrlo razvijen turizam koji se odvija svih 12 mjeseci u godini vrlo intenzivno ovo je dobra prilika za proširivanje znanja kako strukovnih sadržaja, tako i engleskog jezika, ali i socijalnih vještina. Tijekom tjedna učenici rade u restoranima koji pripremaju bugarske, talijanske, španjolske, peruanske, meksičke i azijske specijalitete.

Vikendom putuju i upoznaju otok. Tako su posjetili poznati Loro park i gledali show program s dupinima i orkama. U parku su učili o recikliranju i naučili zašto je plastika opasna za životinje, ali i ljude. Osim ovog prekrasno parka posjetili su i Nacionalni park i vulkan Teide. Na lokalitetima u parku su snimani poznati filmovi. Učenicima je ostalo još nekoliko dana prakse i posjet botaničkom vrtu i vrtu orhideja. Kući se vraćaju prepuni dojmova i bogatiji za nova znanja i vještine. Sljedeća mobilnost predviđena je krajem listopada ove godine kada će na Maltu otputovati sedam učenika koji će raditi na recepcijama hotela i jedna nastavnica koja će se usavršavati u području gastronomije.

U pratnji učenika su i koordinatorica projekta profesorica Kristina Kaučić, te nastavnica strukovnih predmeta Ivana Pleša. Vrijedno je ovo iskustvo za obje jer su dogovorile nove suradnje i razmijenile su iskustva s kolegama iz Nizozemske koji se nalaze ovdje na strukturiranim tečajevima za nastavnike općih predmeta.