prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Putevima hrvatskih književnika

Početkom nastavne godine 2022./2023. učiteljice hrvatskoga jezika Žana Majić, Marinela Jenjić i Vesna Samardžić zaposlene u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju, zajedno sa školskom knjižničarkom Ivonom Tabak, osmislile su projekt koji su nazvale Putevima hrvatskih književnika.

Projekt je zamišljen kao posjet učenika različitim lokacijama – rodnim mjestima hrvatskih književnika. Učenici i učitelji posjetili su Brač, Prvić, Zlarin i Vrgorac. Učiteljice su sva ta mjesta povezale sa značajnim hrvatskim velikanima.

Cilj projekta, koji su učiteljice postavile, bio je zainteresirati učenike za hrvatske pisce, pobuditi u njima želju za čitanjem te njegovati tradicijske i kulturne vrijednosti.

Realizacija projekta započela je u ožujku te se nastavila tijekom travnja i svibnja 2023. godine. Odlaskom na otok Brač učenici su posjetili Postire. U Postirama su vidjeli rodnu kuću Vladimira Nazora. Hodajući putevima kojima je nekada hodao i poznati književnik, gotovo da su mogli osjetiti odakle piscu inspiracija za njegova djela.

Na malome otoku Zlarinu, učenici su se prisjetili velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Zbog blizine otoka Prvića posjetili su i Memorijalni centar Fausta Vrančića. Faust Vrančić nije hrvatski pjesnik, ali je autor prvoga hrvatskog rječnika te zbog toga veoma važan u povijesti hrvatskoga jezika. Učenici su mogli osjetiti ljepote otoka Prvića kojega je ovaj hrvatski pisac, izumitelj i domoljub toliko volio.

Sljedeća je lokacija bio Vrgorac – rodno mjesto Tina Ujevića. U Vrgorcu su učenici posjetili rodnu kuću velikoga hrvatskog pjesnika čitajući Tinove stihove Tamo, tamo da putujem…

Na kraju svojega putovanja učenici su odali počast i zavičajnome književniku Dinku Šimunoviću u čiju su čast posjetili Muzej Sinjske alke u kojemu se nalaze i dijelovi pripovijetke Alkar.
Učenici koji su posjetili spomenuta mjesta imali su zadatke sve ono što su vidjeli predstaviti ostalim učenicima škole izradom plakata, videozapisa, igara i ostalih praktičnih radova, a kako je sve to izgledalo može se pogledati na sljedećoj poveznici https://youtu.be/_gdZcK1Sjlk