prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Radionica heklanja

Na inicijativu učenica 7. a razreda Mije Španiček i Ivone Puh te u dogovoru s knjižničarkom Suzanom Pracaić u OŠ Ljudevit Gaj Krapina, osmišljena je i održana radionica heklanja u knjižnici, u utorak, 21. veljače 2023. godine. Budući da je vrijeme zimskih praznika, radionici se pridružilo nekoliko učenika koji su željeli naučiti i usvojiti novu vještinu kojoj prijeti zaborav. Heklanje je starinska, tradicijska vještina izrade različitih tekstilnih proizvoda i ukrasnih predmeta.

Kako učenici koji polaze INA Mali librari (knjižničari) i učenici zainteresirani za radionice polaze različite smjene, teško je naći termin u vrijeme nastave, u kojem bi radili zajedno pa je odlučeno da to bude u vrijeme ovih praznika. Bilo ih je malo, ali su bili hrabri. Radionici su se pridružile defektologinja Aleksandra Podsečki i knjižničarka Suzana Pracaić, a pedagog Marko Koprivnjak se pobrinuo da na Dan maškara dobiju i krafne.

Voditeljice radionice Mia i Ivona, dobro su motivirale. Najprije su pogledali prezentaciju koju je izradila učenica Mia, kako bi ih uputila u tajne heklanja, a zatim su krenuli s praktičnim radom. S obzirom na to da heklanje zahtijeva strpljenje i preciznost, može biti korisno za razvijanje fine motorike i koncentracije. Također, heklanje može biti opuštajuće i terapeutsko iskustvo. No, kako su tek početnici, definitivno su testirali strpljivost i volju pa radionica zasad još nije bila opuštajuće iskustvo. Najvažnije je da suprobali i da nisu odustali te da su stvorili i neke predmete: privjeske u obliku srca, bookmarkere, hobotnice…

Kako je od jeseni u eksperimentalnoj provedbi projekta cjelodnevne škole, Domaćinstvo tj. Praktične vještine novi predmet u kojem je sastavnica kurikuluma Dizajn i izrada rukotvorina (i ostalih proizvoda) te Dom i okruženje kućanstva, govore kako su u školi, na inicijativu učenica, započeli s realizacijom već i ranije. Sve više se potvrđuje, da učenici žele rukotvorine i radionice u kojima stvaraju i čime razvijaju finu motoriku, da žele odmak od digitalnih alata. Vjeruju da je kombinacija ‘starinskih’ i ‘modernih’ metoda pravi put za cjelovit razvoj učenika.

Više na mrežnoj stranici škole.