prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Regionalne radionice za sudionike Pilot istraživanja u sklopu projekta e-Sveučilišta

U Zagrebu, 16. veljače 2024. godine održana je prva regionalna radionica za djelatnike Sveučilišta Sjever i sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključenih u pilot istraživanje, koje se provodi u okviru projekta e-Sveučilišta.

Projekt e-Sveučilišta provodi se s ciljem digitalne preobrazbe visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture, uvođenjem digitalnih nastavnih alata te osnaživanjem digitalnih kompetencija nastavnika za poučavanje u digitalnom okruženju. Nositelj projekta, glavna partnerska organizacija i korisnik projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, a provodi ga u partnerstvu i suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom – Srcem, Agencijom za znanost i visoko obrazovanje – AZVO-om i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Svrha pilot istraživanja je analiza potreba visokoškolskih ustanova u području primjene digitalnih tehnologija, uspostava zajednice učenja, dijeljenje primjera dobre prakse i izrada preporuka za svrhovitu praktičnu primjenu digitalnih tehnologija u visokoškolskom obrazovanju te izrada preporuka za opremanje visokoškolskih ustanova nastavnom opremom.

Cilj radionice bio je pripremiti sudionike za proces primjene multimedijske opreme kojom će njihove ustanove biti opremljene u svrhu unapređenja i osuvremenjivanja nastavnog procesa.

Radionica je obuhvatila dvije aktivnosti; prilagodbu akcijskih planova za primjenu multimedijske opreme u kolegijima koje predaju nastavnici uključeni u istraživanje, te preobrazbu učioničke nastave za kombinirano i online okruženje. Prilagodbu akcijskih planova za primjenu multimedijske opreme vodili su  izv. prof. dr. sc. Predraga Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva i doc. dr. sc. Klare Bilić Meštrić iz CARNET-a, dok su drugu aktivnost, preobrazbe učioničke nastave za kombinirano i online okruženje, vodile doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić iz Srca i Jasminka Maravić iz CARNET-a. Na radionicama su sudjelovale i Marina Grubišić i Vedrana Vojković Estatiev iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), partnerske ustanove na projektu e-Sveučilišta.

Sudionici su tijekom radionice dobili vrijedne informacije o pilotiranju opreme koja je planirana u ožujku ove godine, o budućim edukacijama o korištenju video-opreme, radionicama za podršku izradi digitalnih obrazovnih sadržaja i korištenje opreme te radionicama o govorništvu. U prvoj temi, fokus je bio na prilagodbi akcijskih planova te su se sudionici kroz grupni rad bavili pitanjima važnosti, prednostima i izazovima korištenja digitalnih tehnologija i njihovog značaja za osoblje visokoškolskih ustanova kako bi došli do cilja i aktivnosti provedbe svojih istraživanja.

Tijekom obrade druge teme radionice, sudionici su, također u obliku grupnog rada, izrađivali plan e-aktivnosti u online obliku i u kombiniranim obliku (hibridno), nakon što im je u uvodu dana osnova za vještine, metode, strategije i modele učenja i poučavanja u definiranju nastavnog okvira. Grupni rad na radionicama potaknuo je aktivnu suradnju i razmjenu iskustava među sudionicima, što je doprinijelo jačanju njihove uloge u Pilot istraživanju.

Sljedeće regionalne radionice održat će se u Rijeci, (23. veljače), Osijeku (1. ožujka) i Splitu (8. ožujka).