prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Replit – online platforma za jednostavan i pristupačan razvoj koda

Replit (izveden iz REPL – “read-eval-print loop”) online je platforma koja omogućuje brz i jednostavan pristup razvoju i testiranju programskog koda. Sa širokom podrškom za mnoge programske jezike, uključujući Python, JavaScript, Ruby, Java, C++ i mnoge druge, Replit se ističe svojom pristupačnošću i intuitivnim sučeljem.

Za korisnike to znači da mogu započeti s pisanjem koda gotovo odmah, bez potrebe za gubljenjem vremena na postavljanje i konfiguriranje razvojnog okruženja na svom računalu. Ova karakteristika posebno pomaže početnicima koji tek započinju svoje putovanje u svijet programiranja.

Replit pruža različite planove kako bi udovoljio različitim potrebama korisnika. Besplatan plan (Free) nudi neograničen broj javnih projekata, osnovni radni prostor od 0.5 GiB memorije, 10 GiB pohrane na računu i 10 GiB prijenosa podataka za razvoj. Za korisnike koji traže naprednije značajke i resurse, tu su Hacker plan po cijeni od 7 $ i Pro plan po cijeni od 20 $ mjesečno. Ovi planovi omogućuju veći radni prostor, više memorije i veći limit za prijenos podataka, pružajući korisnicima sve što je potrebno za uspješno razvijanje projekata.

Za početak, potrebno je stvoriti Replit račun (prijava je moguća i putem Google ili GitHub računa) i prema vlastitim interesima i potrebama prilagoditi izgled odabirom željenih modula na početnoj stranici. Modul Nedavni projekti (Recent Repls) prikazuje novostvorene projekte te omogućuje brz pristup projektima u izradi. Modul Nagrade (Bounties) donosi informacije o dostupnim nagradama ili aktualnim izazovima na platformi u kojima je moguće sudjelovati. Modul Popularni projekti (Trending) prikazuje trenutno popularne projekte na Replit platformi dok modul Praćenje aktivnosti (Following Feed) omogućuje praćenje korisnika i njihovih aktivnosti.

Jedna je od ključnih karakteristika Replit platforme interaktivno okruženje koje omogućuje trenutno praćenje rezultata vlastitog koda u stvarnom vremenu što je iznimno korisno za učenje i razumijevanje načina na koji kod radi. Dodatno, Replit je opremljen ugrađenim alatom za otkrivanje i ispravljanje grešaka u kodu, poznatim kao debugger, što značajno pojednostavljuje proces razvoja. Dijeljenje projekata putem jedinstvenog URL-a korisno je za timski rad, učenje i razmjenu iskustava s drugim korisnicima.

Replit radna površina slična je integriranom razvojnom okruženju (IDE) koje pruža sveobuhvatan set alata i značajki za stvaranje, ispravljanje pogrešaka i upravljanje programom u stvarnom vremenu. Na početnoj (Home) stranici moguće je započeti stvaranje novog koda (Create a Repl) ili uvoz postojećeg repozitorija iz GitHub-a. Slijedi dodjela imena i odabir željenog predloška. Replit nudi velik izbor predložaka koji služe kao polazišna točka za nove projekte. Predložak Build with the latest in AI oslanja se na primjenu najnovije tehnologije umjetne inteligencije, pružajući korisnicima pristup inovacijama u području AI. S druge strane, predložak Build and host websites and apps omogućuje korisnicima izradu web stranica i aplikacija te njihovo jednostavno pohranjivanje i održavanje na poslužiteljima dok primjerice predložak Graphics olakšava rad s grafikom i osigurava okruženje za kreativno izražavanje i izradu vizualnih elemenata.

Brz pronalazak i pristup datotekama u projektu osiguran je kroz organizirani navigacijski sustav koji jasno označava hijerarhijsku strukturu projekta s nazivom svake datoteke i mape. Datoteke i alati u radnom se prostoru prikazuju koristeći kartice i okvire. Kartica predstavlja jednu datoteku ili alat, dok okvir može sadržavati više datoteka i alata. Stranica Spotlight omogućuje drugim korisnicima da pregledavaju i doprinose projektu a značajka Multiplayer osigurava istovremenu suradnju.

Platforma Replit nudi i opciju stvaranja obrazovnih timova Teams for Education. Proces započinje unosom informacija o organizaciji ili obrazovnoj ustanovi, te odabirom vrste organizacije među ponuđenim opcijama. To uključuje odabir između osnovnih i srednjih škola, fakulteta i sveučilišta, strukovnih škola, neprofitnih organizacija, samostalnih edukatora putem online platforme, programa nakon škole, masovnih otvorenih online tečajeva, intenzivnih tečajeva te razvoja profesionalnih kurikuluma. Potom slijedi proces dodavanja timova, koji mogu predstavljati razrede, grupe ili bilo koju drugu organizacijsku jedinicu. Nužno je i verificirati podatke. Stvaranje timova uključuje odabir naziva tima i korisničko ime tima. Nakon postavljanja tima, potrebno je pozvati učenike/suradnike koji će zajedno razvijati sadržaje i materijale, izrađivati vlastite projekte od samog početka ili ih uvesti od drugih timova ili iz Replit Curriculum Hub-a.

Curriculum Hub sadrži raznovrsne kurikulume i resurse koji mogu obogatiti iskustvo učenja i potaknuti učenike na stvaralačko razmišljanje. Primjerice kurikulum Python: Project-Based Learning uvodi učenike u programski jezik Python kroz 4 kreativna projekta koja se bave rješavanjem problema i primjenom kriptografije. Svaki projekt pruža priliku za praktično učenje i primjenu Pythona u realističnim scenarijima a sastoji se od instrukcija, planova lekcija i kodova za podršku. Kurikulum Learn AI with Replit + Teachable Machine usmjerava učenike na prepoznavanje slika i potiče ih na primjenu HTML, CSS i JavaScript-a kako bi rješavali svakodnevne probleme uz pomoć umjetne inteligencije. Kurikulum se oslanja na interaktivne vježbe koje potiču razvoj vještina programiranja i razumijevanje umjetne inteligencije. Kurikulum Intro to HTML and CSS omogućuje učenicima rad s osnovnim tehnologijama za izradu web stranica dok kurikulum Getting Started with Bitcoin uz pomoć prilagođene Bitcoin mreže omogućuje učenje o slanju i primanju Bitcoina izravno s vlastitog računala, plaćanju i osnovnim kriptografskim konceptima.

Replit platforma izvrsno je mjesto za sve koji žele istraživati svijet programiranja i razvijati vlastite projekte. Njezina jednostavnost i interaktivnost čine je odličnim izborom za početnike, dok napredniji korisnici mogu iskoristiti napredne značajke i resurse kako bi unaprijedili svoje vještine. S besplatnim planom koji nudi brojne mogućnosti Replit osigurava podršku i predstavlja poticaj svima koji žele razvijati svoje kreativne ideje i projekte.