prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

RestaURAtori u knjižnici

U knjižnici Augusta Cesarca u Šubićevoj ulici, povodom nacionalnog programa Godina čitanja, održat će se program RestaURAtori u knjižnicama, kojeg provode Udruga URA i Hrvatsko restauratorsko društvo.

Konzervator-restaurator Maja Sučević Miklin, doc. mag. art. predstavit će restauratorsku struku u zaštiti kulturne baštine kroz dva predavanja praćena izložbom plakata reprezentativnih konzervatorsko-restauratorskih radova članova Hrvatskog restauratorskog društva.

12. 11. 2021. u  18:00 sati – Što šteti umjetninama? 
Razgovor o knjigama:
Clarricoates, R., Dowding, H., Gent, A.: Colour change in paintings, Archetype Pub Ltd, 2016.
Pinniger, D: Pest management in Museums, Archives and Historic Houses, Archetype Pub Ltd, 2008.

26. 11. 2021. u  18:00 sati – Autentičnost – krivotvorine i kopije umjetnina
Razgovor o knjizi:
Hermenes, E., Fiske, T.: Art conservation and authenticities, materials, concept, context, Archetype Pub Ltd, 2009.

Zbog epidemioloških uvjeta ograničen je broj sudionika te je potrebna predbilježba na e-adresu: knjiznica.augusta.cesarca@kgz.hr ili telefonom na broj 01 2313 066.

Program RestaURAtori u knjižnicama sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija kao program koji potiče čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj u 2021. godini.
Udruga URA kao nositelj programa na inventivan način povezuje knjižničarsku djelatnost s područjem zaštite kulturne baštine. Partnerima na programu, restauratorima Hrvatskog restauratorskog društva, putem usluge međuknjižnične posudbe pribavljena je stručna literatura iz područja konzervatorsko restauratorske djelatnosti, promovirajući tako široj javnosti tu knjižničarsku uslugu.
Poseban cilj programa RestaURAtori u knjižnicama ostvaruje se susretima restauratora i građana, neposrednih korisnika knjižnica uključenih u program. Edukacijom o zaštiti, očuvanju i obnovi umjetnina i starih predmeta približava im se sama konzervatorsko-restauratorska djelatnost i u konačnici podiže svijest o trajnoj važnosti baštine.
Organizatori programa su URA – Udruga učenja, rada i aktivnog građanstva i HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo

Udruga URA osnovana je početkom 2014. godine kako bi svojim aktivnostima, putem edukativno-kreativnih radionica i susreta oplemenila svakodnevicu svojih članova i korisnika. Volonterskim doprinosom članovi različitih profesija kreiraju zanimljive i poticajne sadržaje kojima su kultura i umjetnost najčešća poveznica.

HRD – Hrvatsko restauratorsko društvo osnovano je 1994. godine u Zagrebu kao strukovna udruga konzervatora-restauratora koji djeluju na području Republike Hrvatske. Udruga okuplja konzervatore-restauratore koji rade u privatnom sektoru, one zaposlene u središnjoj državnoj službi za konzerviranje-restauriranje, muzejsko-galerijskim ustanovama, knjižnicama i arhivima te na sveučilištima.
HRD je od 2014. član Europske konfederacije konzervatorsko-restauratorskih udruga (ECCO).