prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece slavi 60. rođendan

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja ova godine obilježava 60. godinu postojanja, održava se od 29. rujna do 2. listopada 2022. u Malom Lošinju u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj i Pučkog otvorenog učilišta Mali Lošinj.

Za ovogodišnje je izdanje Revije prijavljeno rekordnih 247 filmova autora osnovnoškolskog uzrasta, od čega je u konkurenciju odabrano 86 radova u 6 kategorija: 25 animiranih, 14 dokumentarnih, 8 igranih filmova, 17 radioničkih, 12 filmova u slobodnom stilu te 10 TV reportaža. Selekcijsku komisiju činile su producentica i redateljica Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Margit Antauer, predsjednica vijeća Animafesta Zagreb i osoba koja je ostavila neizbrisiv trag u afirmaciji spomenutog festivala Animafesta kao i animiranog filma uopće.

Dječji su radovi s godinama i žanrovski raznovrsniji. Nekad dominantan dokumentarni i igrani film, a manje animirani, obogaćen je eksperimentalnim filmom, spotom i reportažom te je posljednjih godina animirani film brojčano sve prisutniji.

O najboljim filmovima ove će godine odlučivati stručni ocjenjivački sud koji čine Vera Robić-Škarica, producentica i dugogodišnja tajnica Hrvatskog filmskog saveza koja je tijekom 30 godina sustavnog rada ovu instituciju transformirala od malene udruge u asocijaciju koja broji više od četrdeset filmskih udruga; potom Maja Flego, novinarka i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu te animatorica, ilustratorica i grafička dizajnerica Petra Zlonoga.

Uz stručni sud, filmove s Revije ocjenjivat će i ocjenjivački sud djece koji se sastoji od učenika OŠ Maria Martinolića iz Malog Lošinja. I ove godine uoči Revije organizirane su dvije radionice za učenike OŠ Maria Martinolića – radionica animacije pijeska pod vodstvom Ksenije Sanković i Ivane Štedul te radionicu dokumentarnog filma pod vodstvom snimatelja Marinka Marinkića.

A povodom svog rođendana, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece ove godine po prvi puta putuje te će tako u sklopu suradnje s KinoKino festivalom koji se održava od 28. rujna do 2. listopada u zagrebačkom kinu Kinoteka svake večeri prije natjecateljskog programa biti prikazani filmovi s prijašnjih revijskih izdanja. Zauzvrat će se tijekom dvije večeri Revije, u petak 30. rujna te u subotu 1. listopada u POU Mali Lošinj održati projekcije filmova produkcijske kuće Kinorama koji su sudjelovali na KinoKinu. Mali gledatelji imat će prilike vidjeti film Uzbuna na Zelenom vrhu redateljice Čejen Černić Čanak, dugogodišnje selektorice i članice žirija Revije te ovogodišnji ljetni hit Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića.

Nakon završetka ovogodišnje Revije, od 3. do 07. listopada održat će se i rođendanske projekcije u Bjelovaru gdje će biti prikazan izbor filmova za dosadašnjih Revija na 17. DOKUartu, festivalu profesionalnog dokumentarnog filma iz Hrvatske, zemalja EU te država u susjedstvu RH koji se održava svake godine u Bjelovaru.