prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šah u školi: neznanje u šahu!

Kako se prastara ova igra, koja znatno razvija intelektualne sposobnosti, uvukla u Osnovnu školu Sesvetska Sopnica i u njoj stvara pukotine u nesnalaženju i netoleranciji. Nadamo se da će ovo pobjedničko otvaranje donijeti brojne rezultate na šahovskom i nešahovskom polju!

Prije nekoliko tjedana jedan učitelj i jedan učenik počeli su igrati partiju šaha pod velikim odmorom. Cilj im je bio ukazati na postojanje šaha uopće i tako – malo ga popularizirati jer je koristan. Ispalo je da se od ove iskre vrlo brzo razbuktao požar: odmah su neki učenici htjeli igrati te se slijedećih dana oko šahovske ploče guralo desetak učenika.  Potom je posudba još četiriju ploča od strane šahovskoga kluba došla kao hrana gladnim ptićima. Igralo se pod velikim odmorima i postojala je bojazan da se figure ne izgube. Kako je u svakoj smjeni dvadesetak učenika željelo igrati, ploče i figure počele su se ostavljati na tribini čak i preko noći.

Na početku odmora trči se hodnikom da bi se što prije nastavilo partiju, a neki ostaju u školi i poslije nastave! Figure se (još) ne gube jer je sudionicima stalo do igranja. Igraju i cure, i dečki, a ispalo je da petaši ne mogu doći na red od sedmaša. Takvom se razvoju stvari nitko nije nadao! Uočeno je da potrebe za šahom još nisu zadovoljene pa je Klub odlučio dostaviti još pet ploča s figurama, zahvaljujući roditelju g. Radoslavu Dumančiću!

Da bi se igralo u miru i još odmjerile snage, organiziran je turnir Škole – u dvorani šahovskoga kluba ,,Sesvete – Agroproteinka“ – u subotu, 7. ožujka, prijepodne. Došlo je četrnaest učenika od drugog do osmoga razreda. Svaki je odigrao pet partija uz suđenje i organizaciju učitelja/trenera g. Željka Ivanovića. Pobjednik turnira je Ivan Bonus (6.a).

Na margini turnira nekoliko partija odigrali su i roditelji te učitelj geografije. Odigrana je i simultanka Šimuna Dumančića (8.a) – istovremeno je igrao s četiri učenika i jednim učiteljem te ih sve pobijedio! Šimun inače nije sudjelovao u turniru jer je prejak – blizu je titule majstora! Nakon simultanke igranje i komentari trajali su još prilično dugo. Savjete su davali vršnjaci – članovi šahovskoga kluba. Naši su učenici pozvani učlaniti se (besplatno) u Klub.