prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

„Scratch Day with eTwinning“ u II. OŠ Čakovec

Kao proširenje aktivnosti na eTwinning projektu Sharing our culture with stories and games using Scratch učiteljica informatike u II. osnovnoj školi Čakovec Iva Naranđa pokrenula je eTwinning događanje “Scratch Day with eTwinning”.

Osnovna ideja navedenog eTwinning projekta je na atraktivan i zabavan način uvesti učenike u svijet programiranja i pri tome podijeliti s partnerima informacije o našim školama, mjestima i državama u kojima živimo, povijesnim i geografskim znamenitostima naših krajeva, tradicionalnim kuhinjama, kulturama i običajima. Projekt se temelji na korištenju Scratcha, besplatnog vizualnog programskog jezika za stvaranje igara, priča, animacija i drugih interaktivnih sadržaja, a u njemu sudjeluju učenici 8. b razreda, polaznici izborne nastave iz informatike.

Na početku projekta učenici su u Scratchu napravili božićne i novogodišnje animirane čestitke za eTwinning partnere. Povodom Dana sigurnijeg interneta 2017. učenici su radili na ovom projektu čime su koristili neke od dobrih mogućnosti interneta u obrazovanju. Napravili su animirane priče na engleskom jeziku kojima su partnerskim školama prikazali najvažnije povijesne i geografske podatke o Čakovcu i Međimurskoj županiji. Tijekom travnja učenici su napravili animirane priče kojima su predstavili tradicionalna međimurska jela. Animirane priče podijelili smo s partnerima putem TwinSpacea.

Tijekom svibnja 2017. godine diljem svijeta organiziraju se proslave 10. godišnjice Scratcha. Dan Scratcha (Scratch Day) u II. osnovnoj školi Čakovec održan je u petak, 12. svibnja 2017. Učenici su obilježili proslavu zajedničkom fotografijom.

Scratch radionica sastojala se od izrade kvizova u Scratchu s pitanjima o povijesnim i geografskim podacima o Čakovcu i Međimurskoj županiji te o tradicionalnoj međimurskoj kuhinji. Izrada kvizova dio je aktivnosti na navedenom eTwinning projektu, a odgovore na pitanja moguće je pronaći u Scratch animiranim pričama koje su učenici ranije kreirali u sklopu projektnih aktivnosti. Nekoliko učenika napravilo je animirane čestitke Scratchu za rođendan i prikladno je uređen pano u informatičkoj učionici. Učeničke radove možete pogledati u studiu.

eTwinning događanje Scratch Day with eTwinning sastoji se od dijeljenja slika i drugih materijala s obilježavanja Dana Scratcha putem Padleta, a otvoren je i forum na kojem sudionici mogu razmijeniti ideje za buduće eTwinning projekte koji uključuju Scratch. Događanje je do trenutka pisanja ovog teksta privuklo još preko pedeset škola iz raznih država, a budući da traje cijeli svibanj, moguće je da će taj broj porasti.