prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Šesta UNICEF-ova utrka Mliječna staza 2022!

I ove školske godine učenici Osnovne škole Fran Franković iz Rijeke sudjelovali su u humanitarnoj utrci Mliječna staza 2022. Tijekom deset dana učenici su trčanjem, hodanjem, vožnjom bicikla, rola i romobila prikupljali kilometre kao simboličnu podršku cilju te nosili majicu svijetlo zelene boje i bedž podrške – zelenu vrpcu koja je simbol svijesti o mentalnom zdravlju.

U Hrvatskoj 44 tisuće djece i mladih od 10 do 19 godina ima probleme mentalnog zdravlja. Pritisak u školi, vršnjačko nasilje, online školovanje, sve su to uzroci sve više problema među mladima. Mliječna staza je ove godine posvećena zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih u školama. Ovom kampanjom UNICEF želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se nažalost još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja.

Loše mentalno zdravlje može ugroziti budućnost djece i mladih jer im smanjuje sposobnosti, ometa obrazovanje te narušava obiteljske i društvene odnose. Mnoga djeca i mladi ne traže pomoć i prepušteni su sami sebi. UNICEF je Mliječnom stazom podržao standardizirani edukativni program za učitelje i nastavnike PoMoZi Da koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje

Više od 6000 sudionika, među kojima 900 djece i 300 učitelja i nastavnika, sudjelovalo je u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna. Utrka Mliječna staza trajala je od 9. do 18. rujna 2022. godine. Kampanju podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi. Utrka se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva.