prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“SKILLS” u Italiji

U razdoblju od 27. ožujka do 2. travnja 2022. godine Srednja škola “Istituto d’Istruzione Superiore Petrucci Ferraris Maresca” iz Catanzara u Italiji bila je domaćin četvrte mobilnosti u okviru Erasmus+ KA2 projekta školskog partnerstva “With the Skills of the Future for a Successful Job and Life”.

Uz školu domaćina, sudjelovali su učenici i nastavnici Tehničke škole, Požega iz Hrvatske, Kanepi Gümnaasium iz Estonije (koordinator projekta), te Osnovna šola F. S. Finžgarja Lesce iz Slovenije. Učenici i nastavnici iz istanbulske partnerske škole u Turskoj, nažalost, nisu sudjelovali u ovoj mobilnosti. Iz škole na mobilnosti je sudjelovalo pet učenika: Kruno Lokmer, Šimun Klarić, David Vidović, David Jurković i Mihael Rudar. S njima su bile profesorice  Mirjana Pavlović i  Marina Mirković (lokalna koordinatorica projekta). Tema susreta bila je “Obrazovanje za inovaciju” s ciljem motiviranja učenika da koriste STEM kroz učenje i osobni život.

Prvi dan mobilnosti u Italiji započeo je otvaranjem susreta u školi domaćina uz druženje s ravnateljicom škole prof. Elisabette Zaccone. U posjetu Catanzaru učenici su uživali u šetnji uz obalu Jonskog mora. Podijeljeni u međunarodne timove, sudjelovali su u radionici u kojoj su izrađivali aplikacije koristeći LearningApps platformu. Vježbali su i izvodili interaktivne radove stvarajući razne obrazovne resurse.  Dan je završio uz “Pizza night”.

Drugog dana mobilnosti sudionici su posjetili Nacionalni park Sila. To je najstariji nacionalni park u Kalabriji i jedan od 5 najstarijih nacionalnih parkova u cijeloj Italiji. Visoravan Sila proteže se na dijelove pokrajina Cosenza, Crotone i Catanzaro. Park je dom jednog od najvažnijih talijanskih područja biološke raznolikosti. Simbol Parka je vuk, vrsta koja je stoljećima lovljena u Italiji i uspjela preživjeti do 1970. godine kada je donesen zakon o njenom očuvanju. Oko 80 % ukupne površine Parka čine šume, što predstavlja najveći postotak u Italiji. Šetnja ovim šumama, bogatim četinjačama omogućava susret s prekrasnim biljnim i životinjskim svijetom.

Učenici su eksperimentirali s četiri elementa – vatra, voda, zemlja, zrak  uz znanstvene sadržaje kroz multimedijski sustav koji koristi klasične eksponate i inovativne multimedijske, trodimenzionalne instalacije. Putem live streaminga na društvenim mrežama: Facebook stranici Catanzaro Village i istoimenom Youtube kanalu, podijeljeni su veseli trenuci druženja u hotelu Olimpo Sila uz tradicionalne plesove i pjesme, kao sinonim jedinstvene empatije uz saksofonista glazbenika i pjevače iz Catanzara u ambijentu prirodnog zelenila i području najčišćeg zraka u Europi.

Trećeg dana mobilnosti u Italiji u Erasmus+ KA2 projektu “SKILLS” sudionici su sudjelovali u radionici “Prošlost & budućnost: radio veze” koju su održali članovi IQ8CZ Talijanske radioamaterske udruge Catanzaro. Uz raznu opremu učenici su stvorili radio vezu kao što je to bilo tijekom Drugog svjetskog rata simulirajući šifrirani razgovor Morseovim kodom. Primjena znanja i vještina u stvarnim situacijama učenicima je bio veliki izazov. Nakon obilaska školskih laboratorija, slijedilo je online predavanje na temu “Od interneta ljudi do interneta stvari: hoće li strojevi vladati svijetom?” koje je održao profesor Giancarlo Fortino sa Sveučilišta u Kalabriji na Odjelu za računalno inženjerstvo.

Četvrti dan sudionici su posjetili Reggio Calabria – grad smješten na zapadnoj obali Kalabrije u južnoj Italiji. Jedan je od najjužnijih dijelova Italije i nalazi se nasuprot istočne obale otoka Sicilije u neposrednoj blizini prometne luke Messina. Glavno je gospodarsko središte za regionalne usluge i promet na južnoj obali Sredozemlja. Reggio Calabriju često zovu “grad bronce”, prema brončanim kipovima, koji su svjedočanstvo njegovog grčkoga podrijetla te “grad bergamota” (vrsta citrusa), koji se isključivo uzgaja u ovoj regiji.

Nacionalni arheološki muzej mjesto je za upoznavanje s kulturom i povijesti Reggia. Spomenik Ateni smješten u središtu šetnice uz more, ikona je grada. Stojeći pokraj kipa, pruža vam se fantastičan pogled na ravnicu Messine, dok je iza kipa javni amfiteatar. Piazza de Nava okružena je prekrasnim zgradama, a u središtu je veliki spomenik posvećen Giuseppeu Navi koji je bio važan državnik u Reggio Calabriji.

Peti dan mobilnosti učenici su sudjelovali u radionici izgrade holograma koristeći fotografije snimljene prethodnih dana. Upoznali su opremu u laboratorijskom prostoru za nastavu strojarske grupe predmeta u školi domaćina. Zadnji dan, pred povratak u Hrvatsku, slovenski i hrvatski tim posjetili su Lamezia Terme u blizini najvažnije zračne luke na jugu Italije. Grad je nastao spajanjem triju bivših općina (Nicastro, Sambiase i Sant’Eufemia Lamezia). Nalazi se na rubu obale Tirenskog mora u središtu Kalabrije, prije Zaljeva Svete Eufemije.

Zahvaljuju svim partnerima u projektu na suradnji. Domaćinima čestitaju na odličnoj organizaciji susreta i gostoprimstvu. Projekt “SKILLS” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Zadnja mobilnost održati će se početkom lipnja 2022. godine u mjestu Lesce u Sloveniji.