prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Škola u Sankt Peterburgu učenicima nudi učenje hrvatskog jezika

Učenici Škole No691, smještene u Nevskom rajonu Sankt Peterburga, mogu učiti šest stranih jezika: francuski, njemački, engleski, španjolski, kineski i hrvatski.

Ta škola s više od 1500 učenika, poznata i kao Nevska, od prošle je godine dom Hrvatskog kluba i želi biti ekskluzivno mjesto u Peterburgu kad je u pitanju Hrvatska, hrvatski jezik i kultura.

Zagreb i ruska ‘sjeverna prijestolnica’ gradovi su prijatelji od 1968. godine, a suradnja između njih odvijala se na različitim područjima, uključujući kulturu i obrazovanje. Pala je na niske grane tijekom godina tranzicije, no dobiva novi zamah 2015. godine inicijativom zagrebačke Udruge za ruski jezik i kulture i entuzijazmom ravnateljice peterburške Škole No691 – Irine Leonidovne Karpicke, velike zaljubljenice u Hrvatsku.

Učenicima njezine škole omogućeno je tijekom školske godine, ako žele, učiti hrvatski jezik tri puta tjedno po mjesec ili dva. Grupe su dosad brojale od 15 do 20 učenika, a nastavu su izvodili rusisti ili kroatisti volonteri.

Riječ je o novoj školi s velikom knjižnicom, vlastitim bazenom, muzejom igračaka i suvremenim učionicama za predmetnu nastavu. Sve učionice su kompjutorizirane i imaju velike interaktivne nastavne ploče. Od nedavno se tako u njoj može pronaći i zbirka pjesama Dobriše Cesarića ili disk s hrvatskom klapskom glazbom. Škola je udomila hrvatsku biblioteku s tristotinjak knjiga i multimedijalnih sadržaja koje je za potrebe Hrvatskog kluba darovala Udruga za ruski jezik i kulturu.

U školi su gostovali i drugi rusisti i kroatisti iz Zagreba, volonteri Udruge i realizatori besplatne nastave ruskog jezika u zagrebačkoj Osnovnoj školi Trnjanska, koja održava suradnju s peterburškom Školom No691, kao i u zagrebačkoj Osnovnoj školi Tina Ujevića koja pak surađuje s peterburškom Školom No351 (Moskovski rajon).

Širenje hrvatsko-ruske školske suradnje poremetio je COVID-19, no obje strane se nadaju se da će se ona nastaviti u još većem opsegu kad pandemija završi.

Udruga za ruski jezik i kulturu nada se da će se suradnja između škola proširiti i na gradske četvrti Donji grad i Trešnjevku jug s jedne, te Moskovski i Nevski rajon s druge strane. Interes za realizaciju te ideje postoji s ruske strane, a na pismene prijedloge zagrebačkih četvrti još uvijek se čeka odgovor.