prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski projekt: Energetska učinkovitost

U projektu su sudjelovali učenici 3. K razreda Obrtničko-industrijske škole u Županji koji se obrazuju za zanimanje Vodoinstalater u školskoj godini 2021./2022.

Cilj projektnog zadatka je osvijestiti učenike srednje škole o potrošnji i općenito uporabi energetskih resursa unutar obiteljskih objekata. Tijekom trajanja projekta učenici će utvrditi povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisije CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Učenici će tako dobiti dojam kako se energetski izvori koriste (bili to obnovljivi ili neobnovljivi) te će imati mogućnost prosuđivanja kvalitete korištenja istih. Iz nastave je učenicima poznato da ako se želi koristiti solarne sustave osim za pripremu potrošne tople vode i za sustave grijanja, da je potrebno ispuniti dvije pretpostavke:

  1. Toplinski gubici građevine trebaju biti što manji, jer je tada veći udio topline koji može biti pokriven primjenom solarnog sustava (godišnja potrošnja energije ne bi smjela prelaziti 80kWh/m2 iako kod većine kuća kod nas se kreće taj iznos oko 120kWh/m2 )
  2. Primjenom nisko temperaturnih sustava grijanja, odnosno polazna bi temperatura trebala iznositi između 50 i 60 celzijevih stupnjeva.

Projektni zadatak su istražila četiri učenika u periodu od 15.studenog do 15. prosinca 2021. godine na županjskom području na 28 stambenih objekata prilikom posjeta, metodom slučajnog odabira, uz pristanak vlasnika na način da su u tablicu upisivali sljedeće odgovore:

  1. Broj osoba u kućanstvu
  2. Stambeni objekt u m2
  3. Prosječna godišnja potrošnja vode u m3
  4. Prosječna godišnja potrošnja za grijanje
  5. Prosječna godišnja potrošnja za električnu energiju u kW/h.
Priloženi dokumenti