prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Školski turistički vodiči

U srijedu, 29. studenog 2023. godine, u Osnovnoj školi oca Petra Perice – Makarska, gostovala je gospođa Agata Ravlić, licencirani turistički vodič, interpretatorica baštine i članica Udruge turističkih vodiča Makarske rivijere i Zabiokovlja.

Učenicima škole, članovima izvannastavne aktivnosti „Turistički vodiči OŠ oca Petra Perice – Makarska“, je održala predavanje pod nazivom Turistički vodič i pobliže dočarala što je posao turističkog vodiča, kakav vodič treba biti i kako to može postati.

Nakon predavanja održana je radionica na kojoj su učenici uvježbavali na koji način je najbolje predstaviti sebe i naš grad Makarsku. Naučili su kako prepoznati turističkog vodiča i što sve dobar turistički vodič neophodno treba kod sebe imati, kako bi uspješno obavio svoj posao. Gošća je, nakon ovog zanimljivog i poučnog predavanja, odgovarala na pitanja učenika.

Izvannastavna aktivnost „Turistički vodiči“, koju vode učiteljica razredne nastave Tanja Josipović i učiteljica Povijesti Irena Čapeta, je primjer korelacije razredne i predmetne nastave. Obuhvaća učenike 4. b razreda i učenike od 5 do 8. razreda. Oni su se do sada okušali u izradi interaktivne mape grada u digitalnom alatu Genially i u Storytellingu. Naime, na inicijativu gospođe Agate Ravlić, u Makarskoj je održan prvi Storytelling Weekend pod nazivom „More i (planina) priča”. To je dvodnevna manifestacija u koju su uključeni iskusni pripovjedači Makarske rivijere i Zabiokovlja, sudionici projekta Splitsko-dalmatinske županije „Dalmacija Storytelling destinacija“ te poznate pripovjedačice iz Makarske, Omiša, Šibenika i Zagreba.

Cilj Storytelling Weekenda je turistička promidžba Makarske rivijere podizanjem kvalitete turističke ponude novim manifestacijama. Glavna nit vodilja su more, planina i baština. Ponosni su na činjenicu da su učenici škole, kao mladi storytelleri, sudjelovali na ovako važnoj manifestaciji interpretirajući dvije lokalne priče. Učenici 4. b razreda su predstavili „Priču o Luci Brekuji“, dok su učenici 6. b razreda predstavili „Priču o papuči biskupa Bijankovića“.