prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Slaba financijska pismenost srednjoškolaca

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) provela je anketu među učenicima srednjih škola, koja je pokazala njihovo dobro financijsko ponašanje, ali i nešto slabije financijsko znanje odnosno pismenost.

U anketi provedenoj u posljednjem lanjskom tromjesečju u kojoj je sudjelovalo više od 700 učenika srednjih škola, pokazalo se da 46 posto učenika ima pozitivan odnos prema novcu, ali je ustanovljena i niska razina financijske pismenosti. Učenici su najslabije rezultate pokazali u financijskom znanju, pa tako 28 posto učenika zna izračunati realnu kamatnu stopu, a 25 posto zna da je u Hrvatskoj štednja u trećem mirovinskom stupu dobrovoljna.

Učenici srednje ekonomske škole očekivano su pokazali veću razinu znanja, naročito kod tema koje se odnose na mirovinski sustav, dok su učenici gimnazije pokazali najmanju razinu financijskih znanja. Najveću razinu odgovornog financijskog ponašanja učenici su pokazali u odnosu prema kupnji – 69 posto kaže da prije kupovine pažljivo razmatra može li si priuštiti određeni proizvod ili uslugu.

Iako ne prate redovno svoje troškove i troše izvan svog budžeta, prema samoj odluci o kupovini odnose se odgovorno pa većina učenika zna na što troši novac, dok 20 posto nije sigurno na što im novac odlazi. Učenici se uglavnom rijetko informiraju o temama povezanim s financijama, a samo se 10 posto o tim temama informira nekoliko puta tjedno i to pretežno učenici srednje ekonomske škole. Polovica učenika smatra kako novac služi da bi se trošio, dok njih 65 posto namjerava odvojiti za štednju za mirovinu.

Anketni upitnik bio je anoniman, a u ispitivanju su sudjelovali učenici onih škola koje su pokazale interes za suradnju s Hanfom, zbog čega rezultati mogu pokazivati nešto veću razinu financijske pismenosti od stvarne. Prosječna dob ispitanika bila je 16,5 godina, a dvije trećine čine učenice, dok se jedna trećina ispitanika odnosi na učenike. S obzirom na obrazovni program 28 posto anketiranih pohađa gimnaziju, 52 posto ekonomsku srednju školu, a 20 posto njih strukovnu školu.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) i ove će godine nizom edukativnih aktivnosti obilježiti Svjetski i Europski tjedan novca od 21. do 27. ožujka.