prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Slatine proslavile 110 godina škole

U Slatinama na otoku Čiovu svečanom priredbom i prigodnim domjenkom uz izložbu starih fotografija obilježen je 110. rođendan Osnovne škole Slatine na blagdan Svetoga Nikole.

Nije mala stvar proslaviti 100. rođendan, ali 110. rođendan i to jedne male otočne škole kao što je Osnovna škola Slatine na otoku Čiovu, je pravi mjesni spektakl. Dvorana Mjesnog odbora Slatine je bila premala primiti sve bivše i sadašnje učenike i učitelje, mještane i ugledne goste na svečanu priredbu. Svečanost, održana na blagdan Svetoga Nikole, bila je prilika za okupljanje i druženje učitelja, učenika, roditelja i cijele zajednice kako bi zajedno proslavili veliki i značajni jubilej – 110 godina neprekidne posvećenosti obrazovanju i razvoju cijeloga mjesta.

Premda je škola neprekidno radi već 110 godina i ima bogatu povijest, okrenuta je budućnosti. Prije svečane priredbe, učenici su u školi imali neobičnu radionicu. Naime, učili su pisati pisama svojim vršnjacima koja su stavili u vremensku kapsulu te trebaju biti otvorena 2043. godine. Upoznavali su buduće učenike sa svojom sadašnjošći i zamišljali kako će izgledati nastava i samo mjesto u 2043. godini. Potom su se uputili u dvoranu Mjesnog odbora Slatine na svečanu priredbu.

Uvodni dio proslave predstavili su prvašići i drugašići zaželjevši srdačnu dobrodošlicu. Ravnateljica škole, Željka Ninčević, održala je topli govor u kojem je naglasila povijest, postignuća i zajednički trud koji su oblikovali školu tijekom ovih 110 godina. Na njezin govor se nadovezao savjetnik ministra obrazovanja, Božo Pavičin, naglašivši važnost obrazovanja, osobito u malim otočnim sredinama.

Priredbu su vodili učenica 8. razreda Marina Andrijolić i učenik 7. razreda Nikola Pavičin koji su istaknuli da je škola mala po broju učenika, ali izrazito aktivna i okrenuta projektnoj nastavi. Jedan od zanimljivijih trenutaka priredbe bio je igrokaz na lokalnom dijalektu „Stare Slatinke” u kojem su učenice Laura Kovačević iz 6. razreda i Marta Delić iz 7. razreda vješto dočarale atmosferu prošlih vremena i prošlosti škole.

Glazbeni program obogatile su pjesme školskog zbora, koji su svojim interpretacijama pjesama „Kiše jesenje” i „Malo misto” oduševili prisutne. Posebno dirljivi su bili snimci iz radne verzija novog dokumentarnog filma „110 godina OŠ Slatine” u kojem su se bivši učenici prisjećali svojih školskih dana, a sadašnji učenici su odglumili događaje zapisane u Školskoj kronaci, bilježnici u kojoj su učitelji škole od 1913. do 1952. bilježili važne obljetnice i napredak mjesta.

Proslava je bila prilika i za svaki razred da pokaže svoje vještine kroz različite izvedbe, od plesa i igrokaza do glazbenih nastupa. Osim igrokaza vezanih za školskih život, bilo je i božićnih igrokaza te plesa na kiši najmlađih učenika. Svi učenici razredne nastave oduševili su prisutne izvedbom pjesme „Škola je kažu”, naglašavajući važnost obrazovanja.

Slatinski pučki pjevači, inače bivši učenici škole od kojih je jedan pohađao školu prije punih 87 godina, njeguju tradicionalno a capella pjevanje stvarajući posebnu atmosferu i podsjećajući gledatelje na bogatu kulturnu baštinu ovog kraja. Izveli su pjesme: Uranit ću rano ja, Svaki svetac i Gospe o` Prizidnic kojima su dodatno začinili svečanu atmosferu. Za kraj, svi djelatnici škole su na pozornici otpjevali pjesmu „Sretan rođendan” prenoseći duh zajedništva, suradnje i veselja na sve prisutne.

Nakon priredbe, u školi je organiziran prigodan domjenak uz izložbu starih fotografija iz povijesti škole i mjesta te druženje roditelja, učenika, mještana i gostiju s djelatnicima škole. Domjenak je bio izvrsna prigoda za dirljiv susret s bivšim učiteljima od kojih su neki cijeli radni vijek proveli u maloj otočnoj školi i ostavili neizbrisiv trag na generacijama Slatinjana. Također je bio i prilika za razmjenu iskustava i s ravnateljicama splitskih osnovnih škola: ravnateljicom OŠ Mejaši Josipom Banić, ravnateljicom OŠ Plokite Marijanom Smoje i ravnateljicom OŠ Mertojak Ines Budić. Kako i priliči, najsvečaniji i najuzbudljiviji trenutak je bilo rezanje rođendanske torte.

Škola je ponosno i svečano zakoračila u svoju 111. godinu, s dubokim poštovanjem prema prošlosti i uzbuđenjem zbog svega što malom otočnom mjestu donosi budućnosti.