prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Što su chemtrailovi i kako nastaju?

Poznate su priče o bijelim tragovima koje na nebu ostavlja prolazak aviona. Smatralo se da su to “contrailovi” ili tragovi nastali zbog kondenzacije vodene pare koje ispušta avionski motor u zraku iznad 8 000 metara gdje je temperatura zraka ispod -40 °C.

Prilikom hlađenja vrućeg ispušnog mlaza iza aviona nastaje oblak sićušnih kapljica vode. Ukoliko je zrak dovoljno hladan, staza koja ostaje iza aviona sastojati će se od milijun sitnih kristala leda koje tvore contrailove. S vremenom se raspršuju i tvore bjeličastu maglicu koja podsjeća na cirusne oblake.

S obzirom da ponekad ostaju vidljivi i po nekoliko sati, postojale su bojazni da su to “chemtrailovi” ili kemijski tragovi, aerosoli koje se namjerno ispuštaju iz tankova smještenih na avionskim krilima a navodno su štetne za ljudski organizam.

Tragovi aviona na nebu ipak nastaju zbog specifičnih uvjeta u atmosferi, a ne izravno zbog ispuha motora. Avionski ispuh povećava količinu vlage u zraku. Što je veća vlaga zraka trag će se duže vidjeti na nebu, a možda će se i pretvoriti u cirusni oblak. Turbulencija koju stvaraju motori aviona napadnu ivice krila i repa te dovodi do toga da se vlaga kondenzira, a što će se dogoditi kasnije sa njom ovisi isključivo o stanju atmosfere.

Članak je izvorno objavljen na portalu e-kako.

Fotografija je preuzeta s internetske stranice http://www.freedigitalphotos.net/, autor: meepoohfoto