prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stota obljetnica rođenja Vesne Parun

Prošlo je stotinu godina od rođenja pjesnikinje koja je svojim književnim stvaralaštvom obilježila 20. stoljeće. Pojavila se kao vihor u zoru 1947. godine i najavila poetsku dikciju izrazite pjesničke individualnosti koja će se ostvariti u dječjoj književnosti, prozi i drami.

Usprkos životnim teškoćama, ratovima, bolestima i egzistencijalnoj patnji, Parunova je sačuvala plemenitost, ljubav i čistoću. Sve ono što nije dobila i ostvarila, poklonila je drugima u svojim stihovima. Žena pjesnikinja, majka nerotkinja svojim stihovima ispovijeda ljubav i ljepotu. Spaja ritam narodne pjesme i biblijski ton, spoznaje tragičnost ljudskoga života i vješto se  miri postojećim. Piše tužaljke, ali i satiričke stihove, kao i basne zanimljivih aluzija humorističkog, povijesnog i političkog sadržaja.

Vesna je Parun klasik hrvatske književnosti, čija djela lucidna i poletna potvrđuju kako je jedina svrha umjetnosti služiti životu, s ljubavlju. Bogati pjesnički jezik potvrđuje dubinsku povezanost svega onoga što je Vesna Parun izrekla stihom ili prozom, što je potvrdila i svojim životom. I živi Vesna u svojim djelima kojima inspirira i potiče svoje čitatelje, tako je inspirirala i učenike 2. razreda Tehničke škole Virovitica.

Ostvaren odgojno-obrazovni ishod:

  • C.2.2. Učenik opisuje tekstove iz hrvatske kulturne baštine i njihov utjecaj na vlastiti kulturni identitet. Opisuje simboličku vrijednost pjesme V.Parun, Ti koja imaš nevinije ruke za hrvatsku kulturnu baštinu.

Učeničke radove su inspirirale pjesme Vesne Parun, a uratke možete vidjeti i ovdje.