prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Strategije kako pomoći učenicima u postizanju bolje koncentracije

Osim nedostatka motivacije, nastavnici se u posljednjih nekoliko godina također suočavaju s manjkom ili potpunim nedostatkom koncentracije kod učenika. Određeni učenici nisu u mogućnosti izdržati nastavni sat od 45 minuta s jednakom količinom koncentracije, a kako se školski dan približava kraju, tako se koncentracija sve više smanjuje.

Nemir, nervoza i povremeno ometanje nastave onemogućuju nastavniku, ali i drugim učenicima u izvršavanju svakodnevnih obveza i dužnosti za vrijeme sata.

Donosimo nekoliko praktičnih i primjenjivih savjeta i strategija kako pomoći učenicima u obnavljanju i zadržavanju koncentracije.

Uporaba informacijsko – komunikacijske tehnologije

Uporaba IKT-a unaprjeđuje suvremeno obrazovanje, razvija generičke kompetencije 21. stoljeća, ali jednako tako razbija monotoniju i rutinsku nastavu. Informacijsko – komunikacijska tehnologija potiče motivaciju, pridonosi intrinzičnoj motivaciji i pozitivno utječe na održavanje koncentracije učenika, pogotovo u STEM predmetima. Učenici pozitivno reagiraju na informacijsko – komunikacijsku tehnologiju, pažljivije prate nastavni sat i usmjereni su na ishod u kojemu glavni cilj nije ocjena, već usvajanje novih znanja, kompetencija i vještina.

Vježbanje i razgibavanje

Ukoliko nastavnici za vrijeme sata primijete kako učenicima opada koncentracija i kako više nisu u mogućnosti pratiti nastavu, ponekada je dobro prekinuti sat, otvoriti prozore kako bi u učionicu došao svježi zrak i s učenicima odraditi nekoliko kratkih, ali učinkovitih vježbi klasičnog razgibavanja. Ovakav je pristup učestaliji kod djece osnovnoškolske dobi, ali jednako je primjenjiv i kod srednjoškolaca jer razbija monotoniju i uspavanost, a učenici s poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje na taj način mogu dobiti priliku za kratkotrajnim kretanjem jer nisu uvijek u mogućnosti mirno sjediti dulje vrijeme. Kratkotrajno razgibavanje potiče dotok kisika u mozak i učenici su koncentriraniji i jednostavnije mogu učiti, sudjelovati i pratiti nastavu. Ova je metoda posebno poželjna na posljednjim satovima, bez obzira pohađaju li učenici nastavu u jutarnjoj, popodnevnoj ili večernjoj smjeni.

Dovoljno sna i odmora

Bez obzira na roditelje, nastavnici bi također trebali podsjećati učenike na važnost spavanja i dovoljne količine odmora. Učenici danas iz različitih razloga ne spavaju dovoljno i zbog toga nisu u mogućnosti biti koncentrirani na nastavi. Svaka dob iziskuje određene količine sna i nastavnici mogu podsjetiti učenike koliko je važno na vrijeme otići na spavanje kako bi mogli izdržati dan u školi, sve obveze koje se od njih očekuju, a ukoliko im je uz izvannastavne aktivnosti napor prevelik, nastavnik može učenicima predložiti kratak popodnevni odmor kako bi se nadoknadila izgubljena snaga i energija.

Drugačiji pristup učenju

Učenici i dalje imaju tendenciju učiti gradivo napamet ili bez razumijevanja, što smanjuje motivaciju, znatiželju i koncentraciju. Nastavnici već za vrijeme nastave mogu pomoći učenicima kako na drugačiji način pristupiti učenju uz pomoć različitih strategija: izrade umnih mapa ili obrazovnih kartica, učenje u grupi ili paru i učenje bez prisustva pametnih telefona i drugih tehnologija koje „kradu“ koncentraciju. Nastavnici također mogu gradivo podijeliti u više manjih cjelina s jasnim uputama koje će učenicima pojednostavniti učenje. Učenici će korak po korak učiti što će uvelike utjecati na njihovu sposobnost boljeg i duljeg koncentriranja na savladavanje gradiva i praćenje nastave.

Ova praktična rješenja i strategije nastavnici mogu upotrijebiti u situaciji kada se učenici više ne mogu koncentrirati bez obzira na razlog dekoncentracije. Savjeti će pomoći učenicima kako se bolje pripremiti za nastavu i testove i kako postići bolje rezultate. Osim navedenih prednosti, učenici će također naučiti kako zadržati ili obnoviti koncentraciju i na taj će se način smanjiti ometanje nastave ili eventualne situacije kada ponašanje učenika više nije pod kontrolom.

Izvor:

https://www.edutopia.org/blog/strategies-students-scattered-minds-donna-wilson-marcus-conyers?col=480811