prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Stručni skup voditelja Programa GLOBE u Karlovcu

U Karlovcu je, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, 6. i 7. studenog 2016. godine održan stručni skup za voditelje Programa GLOBE. Provođenje Programa GLOBE već dugi niz godina u školama potiče kod učenika razvijanje osjetljivosti za pitanja okoliša i stvaranje navike sustavnog promatranja, dublje i kvalitetnije razumijevanje prirodoslovnih koncepata, usvajanje metodologije znanstveno-istraživačkog načina razmišljanja, uporabu suvremene tehnologije, suradnju i još mnogo drugih vještina i kompetencija.

Atraktivan programa stručnog skupa potaknuo je mnoge voditelje Programa GLOBE iz svih dijelova Hrvatske na edukaciju. Stručni skup se održavao na dvije lokacije, u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac i novootvorenom slatkovodnom akvariju Aquatika. Edukaciju su provodili renomirani globovci, Marina Grčić, Alenka Bujan, Marinela Labaš, Jelka Škoton, Borjanka Smojver, Sanja Klubička, Mladen Matvijev, predvođeni državnom koordinatoricom Programa GLOBE Dianom Garešić. Edukacija se odvijala kroz predavanja i niz radionica u kojima su se voditelji obučavali za pretraživanje GLOBE baze i statističke obrade podataka, informacijskoj pismenosti, primjeni istraživačkog učenja u nastavi, provođenje učeničkih istraživačkih projekata. Posebna vrijednost stručnog skupa  bila je u prezentiranju primjera dobre prakse koji uvijek imaju poticajni karakter. Najatraktivniji dio programa bio je obilazak i edukacija u slatkovodnom akvariju Karlovac-Aquatika.

Jedinstveno arhitektonsko zdanje Aquatike oduševljava na prvi ulazak u bogatstvo flore i faune hrvatskih rijeka i jezera. U ragledavanju ovog čudesnog bogatstva života u rijekama i jezerima barem na trenutak posjetitelj postaje svjestan mirnoće i  tišine koja vlada ovim posebnim prostorom. Aquatika posjetitelja zove da zaviri ispod površine, da pogleda kroz povećalo vodeni svijet koji nas okružuje i da osjeti snagu i bogatstvo rijeka. Aquatika je jedinstvena turistička, istraživačka i edukacijska destinacija u području slatkovodne bioraznolikosti koja u brojkama objedinjuje više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega čak 40-tak endemskih.  Uza sve posebnosti koje je  do sada nudio grad Karlovac i njegova okolica, Aquatika je svakako mjesto koje treba uplanirati u školski kurikulum.

Puni entuzijazma sudionici stručnog skupa Programa GLOBE završili su svoj edukativni susret u Karlovcu uz dogovore o predstojećim aktivnostima i aktualnostima.