prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sudjelovanje Industrijske strojarske škole u Europskom tjednu mobilnosti 2021.

Godišnja tema Europskog tjedna mobilnosti u 2021. godini je “Održiva mobilnost za zdraviji život!” pod sloganom “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”.

Odabir ovogodišnje teme nadovezuje se na nedaće koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Tema se također odnosi na prilike za promjene koje su u Europi i svijetu proizašle iz ove nezabilježene zdravstvene krize. Na poziv mr. sc. Andreje Marcetić, vanjske suradnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, zatim Zvjezdane Žuglić, vijećnice Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i Agate Smoljan, voditeljice Županijskog stručnog vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje Agencije za odgoj i obrazovanje, učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole uključili su se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti.

Online projekt “Dubrava Sustain Ability Fest” pripremao se i održavao od 16. do 22. rujna 2021. godine, u okviru Europskog tjedna mobilnosti 2021. godine. U projekt su se uključili brojni vrtići, škole, učenički domovi i domovi za starije osobe. Učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) u online projekt uključili su se snimanjem videosadržaja prikaza vježbi koje su odličan način da se preveniraju posljedice dugotrajnog sjedenja za računalom koje je bilo, i još uvijek jest, izazovna stvarnost učenika i nastavnika u B i C modelu nastave.

mobilnostOsim u nastavi na daljinu opće je poznato da je računalo neizbježno u našem svakodnevnom životu. Njime se koristimo u svrhu zabave, za obavljanje različitih poslova, učenje, istraživanje i traženje novih informacija. U današnje vrijeme sve veći broj ljudi služi se računalom jer nam ono omogućuje lakše, brže i efikasnije obavljanje poslova, pretraživanje i informiranje. Također, očito je kako u današnje vrijeme ne postoji dobna granica korištenja računala. Koriste ga djeca predškolske dobi, a isto tako i osobe starije životne dobi. Iako su njihovi interesi različiti, posljedice rada za računalom iste su: bol u vratu, leđima, laktovima i ručnim zglobovima većini nas je poznata. Često smo samo djelomično osviješteni da do toga dolazi, između ostalog, zbog nepovoljnih ergonomskih i organizacijskih uvjeta rada za računalom te dugotrajnog sjedenja za računalom. Stara narodna izreka kaže: “Bolje spriječiti nego liječiti!” pa su učenici 2. g i prof. Tomislav Bešlić priredili videozapis vježbi primjenom kojih se može olakšati rad na računalu. Videosadržaj uključuje:

  • vježbe istezanja šake i prstiju
  • vježbe istezanja vrata
  • vježbe za mobilnost leđa
  • vježbe skokova s raznoženjem i odručenjem (Jumping Jacks).

O zaštiti na radu pri radu s računalom učenici prvih razreda ISŠ-a uče na satima zaštite na radu u okviru Praktične nastave, a o utjecaju korištenja IKT-a na mentalno zdravlje govori se i u nastavi Etike pa će ova međupredmetna suradnja zasigurno doprinijeti povećanju kvalitete nastave. Svakodnevno vježbajući na način koji su u videu pokazali učenici i prof. Tomislav Bešlić, ne samo da se može olakšati rad na računalu, već se može i razgibati te na jednostavan način pozitivno djelovati na tjelesno i mentalno zdravlje i doprinijeti boljem cjelokupnom zdravstvenom stanju organizma.

Kako bi se popularizirala i promovirala važnost vježbanja i kretanja, videosadržaj ISŠ-a i ostali videosadržaji sudionika online projekta “Dubrava Sustain Ability Fest”, prikazani su u utorak, 27. rujna 2021. godine, na stručnom skupu Županijskog stručnog vijeća građanskog odgoja i obrazovanja Agencije za odgoj i obrazovanje.