prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Sudjelovanje na osmom Zagrebačkom obrtničkom sajmu

Osmi po redu Zagrebački obrtnički sajam održao se na Zagrebačkom velesajmu 26. i 27. travnja 2023. godine te je okupio učenike i nastavnike iz 22 srednje strukovne škole. Popularni ZOS organizirala je Obrtnička komora Zagreb uz potporu Grada Zagreba, Hrvatske obrtničke komore te Zagrebačke županije. Više od 4000 učenika završnih razreda osnovnih škola posjetilo je peti paviljon Zagrebačkog velesajma gdje su imali priliku upoznati se s obrtničkim zanimanjima koja su im predstavljali učenici strukovnih škola, njihovi nastavnici i obrtnici, a zapaženi izložbeni prostor imali su učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole.

Dinamičnu atmosferu ZOS-a možete pogledati u videoprikazu. Učenici i nastavnici škole na atraktivan način predstavili su zanimanja za koja se učenici obrazuju te su „osmaši“ mogli vidjeti i isprobati svoje vještine 3D modeliranja pomoću računala te ispisivanja tih modela na 3D pisaču i to uz pomoć učenika 3. g razreda Mihaela Močiljanina i Ivana Šimunca. Posjetitelji ZOS-a imali su priliku vidjeti radove naših učenika na CNC tokarilici, a svi zainteresirani budući učenici i njihovi roditelji za još više informacija o zanimanju CNC operatera mogli su se obratiti nastavniku Dubravku Glivetiću. Učenici završnih razreda Grada Zagreba i Zagrebačke županije sa zanimanjem su sudjelovali na kreativnim radionicama piljenja i narezivanja navoja, izrađivanja bakrenih srca i to uz vodstvo učenika Marka Jeleča i Valentina Plavca iz 2.d.

Učenici i nastavnici škole izradili su vacuum forming uređaj uz pomoć kojeg su učenici na ZOS-u izrađivali personalizirane sapune koristeći kalupe za odljevak izrađene pred posjetiteljima. Ništa manje zanimljiva nije bila radionica drobljenja plastike u drobilici koju su učenici izradili u odjelima školske radionice osvojivši za taj projekt prestižnu titulu prve srednje škole ekoLucionara koju im je dodijelio portal srednja.hr. Kako bi svim posjetiteljima izložbenog prostora objasnili i demonstrirali način drobljenja plastike od koje se dobivaju reciklirani plastični predmeti poput privjesaka, pobrinuli su se učenici Luka Dermišek i Tin Ivančević iz 2. f razreda. Važnu ulogu imali su i učenici u zanimanju automehaničar Benedikt Halužan i Karlo Bodrušić iz 2. a koji su potencijalne buduće kolege upućivali u tajne zanata naglašavajući da su strukovna zanimanja važna jer život i svijet kakav poznajemo ne bi funkcionirao bez obrtničkih zanimanja.  Istaknuli su se i učenici Juraj Blaić i Mihael Pliestić iz 3. e koji su u oba dana trajanja sajma s entuzijazmom i ponosom prenosili svoja znanja mladim generacijama iz osnovnih škola koristeći pri tome digitalne sadržaje te dijeleći letke s informacijama o zanimanjima za koja se učenici obrazuju, ali i o projektima poput Erasmusa i eTwinninga u kojima sudjeluju.

Učenicima su pri provedbi i organizaciji ZOS-a podršku pružali nastavnici praktične nastave Nenad Posavec, Damir Kovač, Marko Šoša, Stjepan Kezertić, Silvio Terze, Milenko Zovko te voditelji praktične nastave Vjeran Šipek i Kristinka Lemaić. U organizaciji i provedbi ZOS-a sudjelovali su i nastavnici teorijske nastave Ivana Šutalo-Dujmenović, Dragomir Bjelanović, Mate Sabol, Josip Filić i Iva Bojčić kao i knjižničarka Tanja Novak-Pavić.

Svrha organiziranja Zagrebačkog obrtničkog sajma povećanje je motivaciju za upis učenika završnih razreda osnovnih škola u obrtnička zanimanja te doprinos razvoju pozitivnog odnosa prema obrtništvu. Ohrabruje što su strukovna zanimanja sve češći izbor pri odabiru srednje škole te s veseljem čekamo predstojeće upise u prve razrede.