prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Suze sv. Lovre u noći s 12. na 13. kolovoza

Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao ‘suze svetog Lovre’, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza, a uvjeti za promatranje bit će izvanredni s obzirom na to da Mjesec skoro uopće neće ometati vidljivost te nebeske pojave, a i vremenska prognoza je dobra.

Mjesec u noći s 12. na 13. kolovoza izlazi oko 2.30 i osvijetljen je manje od 10 posto jer ide prema mlađaku, pa neće smetati u promatranju, priopćili su u utorak iz Hrvatskog astronomskog saveza. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn ili primjerice galaksiju u Andromedi. Tako će promatranja biti organizirana na području: Barbana, Daruvara, Đakova, Fužina, Grobnika, Križevaca, Privlake, Rijeke, Siska, Splita i Višnjana.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi) već se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima. Potrebno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživati u tom nebeskom spektaklu. Iz Hrvatskog astronomskog saveza apeliraju na promatrače da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će tamo opaziti najmanje meteora.

Izraz “suze sv. Lovre”, koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.